Ενημέρωση 
 

Εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Το πρωί της 3ης Ιουλίου (μία μέρα μετά τη σύσταση του νέου Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου, 10.00 τοπική ώρα) οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρό τους για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, στη συνεδρίαση κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένας από τους απερχόμενους Αντιπροέδρους (κατά την τάξη της εκλογής τους) ή, ελλείψει αυτών, ο βουλευτής με την πιο μακρά θητεία. Η εφορευτική επιτροπή που θα έχει την επίβλεψη της διαδικασίας θα αποτελείται από οκτώ εφόρους που θα κληρωθούν μεταξύ των μελών του ΕΚ.

Κατά το Άρθρο 15, υποψηφιότητες για την προεδρία του Κοινοβουλίου μπορούν να υποβληθούν είτε από τις πολιτικές ομάδες είτε από το 1/20 των μελών του (το «χαμηλό ελάχιστο όριο» όπως αυτό ορίστηκε στον αναθεωρημένο Κανονισμό).

Η διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη το πρωί και αναμένεται να οριστεί για τις 19:00 (τοπική ώρα) της ίδιας ημέρας.

Οι υποψήφιοι και υποψήφιες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν σύντομες δηλώσεις πριν την ψηφοφορία, με μέγιστη διάρκεια πέντε λεπτών η κάθε μία.

Η εκλογή πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη, στην οποία πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, δηλ. 50% συν μία ψήφο (Άρθρο 16). Λευκές και άκυρες ψήφοι δεν συνυπολογίζονται στην καταμέτρηση για τον υπολογισμό της απαραίτητης πλειοψηφίας.

Εάν καμία υποψηφιότητα δεν είναι επιτυχής στην πρώτη ψηφοφορία, υποβάλλονται οι ίδιες ή άλλες για το δεύτερο γύρο, με τους ίδιους όρους. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί και στον τρίτο γύρο αν χρειαστεί, πάντα με τους ίδιους όρους. Αν και ο τρίτος γύρος δεν αναδείξει νικητή, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους σε αυτό το γύρο προχωρούν στην τέταρτη και τελική ψηφοφορία, στην οποία η υποψηφιότητα που θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κερδίζει.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο νέος Πρόεδρος ή η νέα Πρόεδρος θα πάρει τη θέση του στο Προεδρείο και μπορεί να απευθύνει εναρκτήριο διάγγελμα πριν προεδρεύσει επί της εκλογής των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων.

Ψηφοφορία: Τετάρτη, 3 Ιουλίου

Διαδικασία: Εκλογή του Προέδρου