Τρέχουσα γλώσσα: EL - ελληνικά  
Ενημέρωση 
 

Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά  

Με το χειμώνα προ των πυλών, το ΕΚ θα αξιολογήσει την κατάσταση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά και στη Βοσνία, σε συζήτηση με το Συμβούλιο και την Επιτροπή την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της ελληνικής κυβέρνησης περισσότεροι από 35.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων και τις προσπάθειες των αρχών της Ελλάδας να αποσυμφορήσουν τα «hotspots», κέντρα υποδοχής όπως αυτό στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση υπερπληθυσμού.

Πολλοί ευρωβουλευτές φοβούνται πως οι ήδη δυσμενέστατες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες θα επιδεινωθούν και άλλο όσο χειροτερεύει ο καιρός. Αναμένεται να απευθύνουν κάλεσμα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να προσφέρουν θέσεις για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Αιτούντες άσυλο στα σύνορα Κροατίας-Βοσνίας

Πριν τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν, μαζί με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου, τι συμβαίνει στη Βοσνία και ειδικά στον προσφυγικό καταυλισμό του Bihać, όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο κρατούνται σε συνθήκες υπερπληθυσμού μετά την απαγόρευση της εισόδου τους στο έδαφος της ΕΕ από την αστυνομία της Κροατίας.

Τα μέλη του ΕΚ ετοιμάζονται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και να διασφαλίσει ότι θα παρασχεθεί στους πρόσφυγες κατάλληλη ανθρωπιστική βοήθεια.

Συζήτηση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου

Διαδικασία: Δηλώσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου, χωρίς ψήφισμα