Τρέχουσα γλώσσα: EL - ελληνικά  
Ενημέρωση 
 

Το ΕΚ συζητά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βολιβία 

Πολιτικό κενό στον απόηχο των εκλογών, μετά τις θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και αντιπολίτευσης, τις καταγγελίες για νοθεία και την παραίτηση του Προέδρου.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales ανακηρύχθηκε νικητής στις αμφισβητούμενες εκλογές του περασμένου μήνα, προκαλώντας εθνικές διαμαρτυρίες εν μέσω κατηγοριών για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Οι επακόλουθες βίαιες συγκρούσεις κόστισαν ήδη αρκετές ανθρώπινες ζωές και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Morales ανακοίνωσε τελικά την παραίτησή του, μετά από πίεση του στρατού και της αστυνομίας της Βολιβίας.

Της παραίτησής του προηγήθηκε η δημοσίευση προκαταρκτικής έκθεσης την Κυριακή, στην οποία ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαπιστώνει ότι διαπράχθηκε νοθεία κατά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την αναταραχή και το σημερινό πολιτικό κενό στη Βολιβία την Τετάρτη το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απέστειλε παρατηρητές στις νομοθετικές και προεδρικές εκλογές στη Βολιβία. Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε μόνο από αποστολή εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις αποστολές παρακολούθησης εκλογών (EUEOMs).


Συζήτηση: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

Διαδικασία: Δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής/Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης