Ενημέρωση 
 

Τελετή απονομής Βραβείου Lux 2019 

Ο Πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli θα ανακοινώσει το νικητή του Βραβείου Lux 2019 την Τετάρτη στην αίθουσα ολομέλειας τους Στρασβούργου, παρουσία των δημιουργών των ταινιών.

Οι φιναλίστ του διαγωνισμού για το 2019 είναι οι εξής: Cold Case Hammarskjöld (Δανία/Νορβηγία/Σουηδία/Βέλγιο) του Mads Brügger, Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια (Βόρεια Μακεδονία/Βέλγιο/Σλοβενία/Κροατία/Γαλλία) της Teona Mitevska και Ο Έκπτωτος (Ισπανία/Γαλλία) του Rodrigo Sorogoyen.

Το Κοινοβούλιο καλύπτει τα έξοδα υποτιτλισμού των τριών ταινιών που διαγωνίζονται στην τελική φάση για τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ παράγει και πακέτο ψηφιακού κινηματογράφου (DCP) για κάθε χώρα της ΕΕ.

Η ταινία που θα αναδειχθεί νικήτρια θα προσαρμοστεί για το κοινό που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης και ακοής και θα λάβει περαιτέρω στήριξη για την προώθησή της. Ο νικητής του βραβείου Lux 2019 επιλέγεται από τους ευρωβουλευτές.

Έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου από την Αντιπρόεδρο του ΕΚ Klara Dobrev (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία), με την Πρόεδρο της επιτροπής Πολιτισμού Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία) και τους δημιουργούς των τριών ταινιών για τις 15.30 (τοπική ώρα) την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου.

Στόχος του Βραβείου Lux είναι η προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου μέσω της στήριξης και προώθησης ευρωπαϊκών παραγωγών και της εκκίνησης μιας πανευρωπαϊκής συζήτησης για μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2007.

Τελετή απονομής: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου στις 13.00 (τοπική ώρα)

Διαδικασία: Τελετή απονομής

Συνέντευξη Τύπου: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου στις 15.30 (τοπική ώρα)