Ενημέρωση 
 

Ο αποφυλακισμένος Oleg Sentsov θα παραλάβει το Βραβείο Ζαχάρωφ 

Μετά την πρόσφατη αποφυλάκιση του νικητή του περσινού Βραβείου Ζαχάρωφ από τις ρωσικές φυλακές, το Κοινοβούλιο διοργανώνει τελετή απονομής στις 26 Νοεμβρίου.

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Oleg Sentsov ήταν ο νικητής του περσινού Βραβείου Ζαχάρωφ. Μέχρι πρόσφατα, εξέτιε ποινή 20 χρόνων στη Ρωσία μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για «τρομοκρατική δράση» εναντίον των de facto ρωσικών αρχών στην κατεχόμενη Κριμαία. Αποφυλακίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η τελετή απονομής στην αίθουσα της ολομέλειας στο Στρασβούργο, στην οποία θα παραστεί ο κος Sentsov, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, μεταξύ 12.00 και 12.30 (τοπική ώρα).

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 για την αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη δια βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Τελετή απονομής: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου

Διαδικασία: Τελετή απονομής

Συνέντευξη Τύπου: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου στις 12.45 - 13.45 (τοπική ώρα) με τον Oleg Sentsov και τον Πρόεδρο του ΕΚ David Sassoli (προς επιβεβαίωση)