Ενημέρωση 
 

«ΣΤΟΠ» στην έμφυλη βία: η θέση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης 

Τα μέλη του ΕΚ θα συζητήσουν τη Δευτέρα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, με το σχετικό ψήφισμα να κατατίθεται την Πέμπτη.

Το απόγευμα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν στη σύνοδο της ολομέλειας τις εξελίξεις μετά την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αναμένεται να παροτρύνουν τα κράτη μέλη που δεν έχουν επικυρώσει ακόμα τη Σύμβαση να το πράξουν το συντομότερο και να πάρουν όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά μέτρα για να σταματήσει η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα που θα υποβληθεί στη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας, το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα φωταγωγηθεί σε πορτοκαλί χρώμα το βράδυ της Δευτέρας.

Σχετικές πληροφορίες

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό όργανο για αυτό το ζήτημα. Ορίζει ένα ενδελεχές πλαίσιο μέτρων για την πρόληψη αυτού του είδους της βίας, τη στήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.


Αν και η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση στις 13 Ιουνίου 2017, επτά κράτη μέλη δεν την έχουν επικυρώσει ακόμα: Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συζήτηση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου

Ψηφοφορία: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου

Διαδικασία: Μη νομοθετικό ψήφισμα