Ενημέρωση 
 

Απόφαση Airbus: προστασία της ευρωπαϊκής γεωργίας από τους δασμούς των ΗΠΑ 

Το βράδυ της Δευτέρας θα συζητηθούν μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των δασμών των ΗΠΑ στο γεωργικό τομέα, αξίας 7,5 δισ. δολαρίων (6,8 δισ. ευρώ).

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα που θα υποβληθεί στη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να μάθουν πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελαφρύνει τις επιπτώσεις των δασμών ύψους μέχρι και 25%, τους οποίους επέβαλαν οι ΗΠΑ από τις 18 Οκτωβρίου 2019, σε σειρά γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων όπως τα γαλλικά κρασιά, τα ιταλικά τυριά, το ισπανικό ελαιόλαδο, αλλά και ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αύξηση των δασμών για τα επιβατικά αεροσκάφη ανήλθε στο 10%.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις επιδοτήσεις της Airbus έδωσε στις ΗΠΑ το δικαίωμα να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά εξαγώγιμα προϊόντα σε αντιστάθμισμα πρότερων, καταχρηστικών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που δόθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Airbus.

Η ΕΕ έχει κερδίσει παράλληλη διαμάχη που αφορά την αμερικανική Boeing, ανταγωνίστρια της Airbus, με την απόφαση του ΠΟΕ για το ύψος των δασμών με τους οποίους θα μπορέσει να απαντήσει η ΕΕ να αναμένεται το 2020.

Συζήτηση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου

Ψηφοφορία: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίουr

Διαδικασία: Δηλώσεις της Επιτροπής