Ενημέρωση 
 

Αξιολόγηση της κατάστασης των προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα 

Οι εξελίξεις στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία μετά την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς ευρωπαϊκό έδαφος, θα συζητηθεί την Τρίτη το απόγευμα.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Erdoğan ότι η χώρα του δεν θα τους σταματά πλέον, όπως έκανε από το 2016 βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Η κίνηση αυτή ήλθε σε συνέχεια της περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία από την Τουρκία, σε συνέχεια αεροπορικού χτυπήματος από την κυβέρνηση της Συρίας στην περιοχή του Idlib, το οποίο άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες. Τα τουρκικά αντίποινα δημιούργησαν νέο προσφυγικό κύμα από την περιοχή, με περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έστειλε μονάδες αποκατάστασης της τάξης στα σύνορα και την Κυριακή ανακοίνωσε ότι δε θα δέχεται πλέον αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, κίνηση η οποία κατακρίθηκε σθεναρά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και ότι θα απελάσει όλους όσοι επιχειρήσουν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα. Η Frontex, η συνοριοφυλακή της ΕΕ, από τη μεριά της, ξεκίνησε επιχείρηση άμεσης ανταπόκρισης στα σύνορα για να στηρίξει τις ελληνικές Αρχές.

Ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli επισκέφθηκε την Τρίτη τα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στην Ορεστιάδα, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Κροατίας Andrej Plenković, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για να εκτιμήσουν την κατάσταση επιτόπου.

Συζήτηση: Τρίτη 10 Μαρτίου

Διαδικασία: Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής