Ενημέρωση 
 

Οι ευρωβουλευτές συζητούν τρόπους πρόληψης μελλοντικής έλλειψης φαρμάκων 

Το ΕΚ είναι έτοιμο να προτείνει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Ευρωπαϊκού Φαρμακείου έκτακτης ανάγκης, σε ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Στη συζήτηση της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές θα καταπιαστούν με τη βασική αιτία της έλλειψης φαρμάκων στην ΕΕ. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την κρίση υγείας του COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, καθώς και στη συνέχιση της θεραπείας τους.

Επί του παρόντος, το 40% των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, ενώ το 60-80% των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών παράγονται στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αξιοποιήσει η Επιτροπή την επικείμενη φαρμακευτική στρατηγική ώστε ασφαλή φάρμακα στην Ευρώπη να μπορούν να είναι διαθέσιμα, προσβάσιμα και σε προσιτή τιμή, καθώς και να εξεταστούν τρόποι αποκατάστασης της φαρμακευτικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Ενδέχεται επίσης να ζητήσουν από την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό αποθεματικό έκτακτης ανάγκης για φάρμακα στρατηγικής σημασίας, με παρόμοιο τρόπο όπως με το RescEU. Θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα «Ευρωπαϊκό φαρμακείο έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού στα κράτη μέλη.


Ψηφοφορία: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου

Διαδικασία: Μη νομοθετικό ψήφισμα