Ενημέρωση 
 

Ουκρανία: συζήτηση με τον Josep Borrell για την στρατιωτική απειλή της Ρωσίας 

Την Tετάρτη, το ΕΚ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θα συζητήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία.

Η συζήτηση στην ολομέλεια πραγματοποιείται εν μέσω έντονης διπλωματικής δρασηριότητας για την ελάττωση του κινδύνου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Από τις 30 Ιανουαρίου έως την 1 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία εννέα ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τους προέδρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, επισκέφθηκε την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, εξέφρασαν την ακλόνητη στήριξή τους για την ανεξαρτησία, την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και για το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τις δικές της συμμαχίες και το δικό της σχεδιασμό στον τομέα της ασφάλειας.

Εκτός από τη συζήτηση σχετικά με την απειλή της Ρωσίας προς την Ουκρανία, οι ευρωβουλευτές και ο Josep Borrell θα συζητήσουν επίσης τις ετήσιες εκθέσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Οι ευρωβουλευτές θα υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σε ξεχωριστή επείγουσα ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τη χορήγηση μακροοικονομικού δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις εξωτερικές ανάγκες της για χρηματοδότηση για το 2022. Το δάνειο αποτελεί μια «ταχεία στήριξη σε καταστάσεις οξείας κρίσης και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας», σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή. Εφόσον εγκριθεί, το ΕΚ θα ψηφίσει επί της πρότασης αργότερα εντός της εβδομάδας.

Συζήτηση: Τρίτη 15 (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ) και Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου (Borrell)

Αποτελέσματα ψηφοφοριών: Δευτέρα 14 (Ουκρανία) και Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ)

Διαδικασία: Δηλώσεις του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και μη νομοθετικά ψηφίσματα