Ενημέρωση 
 

Συζήτηση για την κλιμάκωση της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας 

Η επιστράτευση Ρώσων εφέδρων, τα «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και οι απειλές του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης την Τετάρτη.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καλέσουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να αντιδράσουν σθεναρά στην κλιμάκωση του πολέμου από τη Ρωσία και στις προεργασίες της για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί επίσης η πλέον πρόσφατη κρίση ασφάλειας που προκλήθηκε από σειρά εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική.

Τα μέλη του ΕΚ θα ζητήσουν να αναβαθμιστεί και να συντονιστεί αποτελεσματικότερα η στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Είναι επίσης πιθανό να παροτρύνουν την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να σταματήσει η παράκαμψη των κυρώσεων, ιδίως με την εμπλοκή τρίτων χωρών.

Σχετικό ψήφισμα θα υποβληθεί την Πέμπτη.

Σχετικές πληροφορίες

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αρχές κατοχής σε αρκετές ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει παράνομα η Ρωσία πραγματοποίησαν κίβδηλα δημοψηφίσματα σχετικά με το ενδεχόμενο προσάρτησής τους στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 300.000 εφέδρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος Putin απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Συζήτηση: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Ψηφοφορία: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου