Ενημέρωση 
 

Συζήτηση για τη σύνοδο της ΕΕ με τους προέδρους Michel και von der Leyen 

Την Τετάρτη το απόγευμα, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 26-27 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αξιολόγησαν την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη ισραηλινή στρατιωτική αντίδραση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς τη χώρα, την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027 και την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ. Συζητήθηκε ακόμη η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης.

 

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

Σε ξεχωριστή συζήτηση την Πέμπτη το πρωί, η ολομέλεια θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ και των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Οι πρόεδροι Michel και von der Leyen και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Borrell συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και θέματα εμπορίου, οικονομίας, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας.

 

Συζητήσεις: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου και Πέμπτη 9 Νοεμβρίου

Διαδικασία: Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής