Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  

Η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να μάθουν πώς λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία της ΕΕ και πόσο σημαντικές είναι για την καθημερινή τους ζωή οι αποφάσεις που λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο προσφέρει στους επισκέπτες ευρύ φάσμα δυνατοτήτων εξοικείωσης με το έργο, την ιστορία, τη λειτουργία του θεσμικού Οργάνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε διάφορες τοποθεσίες, κοινοβουλευτικά κέντρα επισκεπτών και μουσεία.

Η σχετική προσφορά του ΕΚ είναι ποικίλη και απευθύνεται σε ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι από την ΕΕ και εκτός αυτής επισκέπτονται κάθε χρόνο την αίθουσα ολομελείας (Ημικύκλιο) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες αποτελούν μέρος μιας ομάδας (είτε προσκεκλημένης από βουλευτή είτε έχει έρθει αφ’ εαυτής) αλλά ο αριθμός των μεμονωμένων επισκεπτών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Οι ομάδες γίνονται δεκτές υπάλληλο του Κοινοβουλίου, ο οποίος τους μιλά για το έργο και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ομάδες μπορούν να συναντηθούν με βουλευτές του ΕΚ και να επισκεφθούν το Ημικύκλιο. Οι μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Ημικύκλιο με έναν διαδραστικό οδηγό πολυμέσων σε 24 γλώσσες, να παρακολουθήσουν σύνοδο ολομέλειας ή να κάνουν κράτηση για συνομιλία με έναν από τους ομιλητές του Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι το κοινό πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στις διαδικασίες και τις εγκαταστάσεις του διότι θεωρεί τη διαφάνεια σημαντικό στοιχείο για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι το κόστος του ταξιδιού στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μπορεί για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες να είναι απαγορευτικό λόγω μεγάλης απόστασης, σε ορισμένες περιπτώσεις το Κοινοβούλιο συμβάλλει στην κάλυψη των δαπανών για ομάδα επισκεπτών βουλευτή.

Επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για γκρουπ και για άτομα © European Union 2018 - EP.  

Οι επισκέπτες που έρχονται στις Βρυξέλλες μπορούν επίσης να επισκεφθούν το Parlamentarium και το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, τα οποία βρίσκονται εκτός των χώρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ανοικτά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το Parlamentarium προσφέρει επίσης ένα δημοφιλές παιχνίδι ρόλων για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπαράγει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να υποδυθούν έναν ευρωβουλευτή, καθώς συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη νομοθεσία που θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Στο Στρασβούργο, ένας εκθεσιακός χώρος, γνωστός με την ονομασία Parlamentarium Simone Veil , με κινηματογράφο 360 μοιρών και διαδραστικά εργαλεία, αποτελεί μέρος της επίσκεψης. Τα κτήρια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο φιλοξενούν επίσης το μαθητικό πρόγραμμα Euroscola, που προσφέρει σε χιλιάδες μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών την εμπειρία του να γίνουν βουλευτές του ΕΚ για μια ημέρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ανοίξει μικρότερα κέντρα επισκεπτών στα κράτη μέλη, για να φέρει το Κοινοβούλιο πιο κοντά στους πολίτες. Προβλέπεται η ύπαρξη ενός κέντρου σε κάθε κράτος μέλος. Στόχος αυτών των κέντρων Europa Experience είναι να φέρουν την Ευρώπη εκεί όπου βρίσκονται οι άνθρωποι, να τους παράσχουν πληροφόρηση και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών.


Η προσφορά για επισκέπτες δεν περιορίζεται στις επισκέψεις με φυσική παρουσία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξήσει τη διαδικτυακή/ψηφιακή προσφορά του και τώρα προσφέρει, για παράδειγμα, διαδικτυακές συζητήσεις του ΕΚ και διαδικτυακά Ευρωπαϊκά Σεμινάρια για τη Νεολαία.

Κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών συζητήσεων στο ΕΚ, οι επισκέπτες μπορούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις εξουσίες, τον ρόλο και τις δραστηριότητες του εν λόγω θεσμικού οργάνου με διαδικτυακή παρουσίαση και συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα της ομάδας. Διατίθεται διαδικτυακή συζήτηση στο ΕΚ σε μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Σεμιναρίων Νεολαίας στο Διαδίκτυο, νέοι από διάφορες χώρες της ΕΕ συναντώνται για να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και να συζητήσουν τις κοινωνικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο πολυπολιτισμικής ομάδας, συνεργάζονται σε θέματα σχετικά με τη σημερινή Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες προτείνουν καινοτόμες λύσεις και τις παρουσιάζουν σε βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένα διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Νεολαίας είναι κατά κανόνα διαθέσιμο στα Αγγλικά, τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά.

Κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου, το Κοινοβούλιο γιορτάζει την ημέρα της Ευρώπης με διάφορες δραστηριότητες στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες που διοργανώνονται από διάφορες υπηρεσίες και πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου.