Ομαδικές και ατομικές επισκέψεις στο ΕΚ 

Περίπου 450 000 άτομα από την ΕΕ και πέραν αυτής επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες έρχονται με ένα από τα περισσότερα από 9000 γκρουπ, ενώ και ο αριθμός των μεμονωμένων επισκεπτών εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι της άποψης ότι το κοινό πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στις διαδικασίες και τις εγκαταστάσεις του διότι πιστεύει ότι η διαφάνεια αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι το κόστος του ταξιδιού στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μπορεί για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες να είναι απαγορευτικό λόγω μεγάλης απόστασης, το Κοινοβούλιο συμβάλλει στην κάλυψη των δαπανών για κάποια τμήματα των γκρουπ (περίπου 80.000 επισκέπτες).Οι επισκέπτες που έρχονται στις Βρυξέλλες μπορούν επίσης να επισκεφθούν το Parlamentarium και το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, τα οποία βρίσκονται εκτός των χώρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ανοικτά κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου (περίπου 470.000 επισκέπτες το 2018). Στο Στρασβούργο, ένας εκθεσιακός χώρος με το όνομα Parlamentarium Simone Veil και με κινηματογράφο 360 μοιρών και διαδραστικά εργαλεία αποτελεί μέρος της επίσκεψης.

Επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για γκρουπ και για άτομα © European Union 2018 - EP.  

Γκρουπ επισκεπτών

Πολλοί επισκέπτες έρχονται στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο με γκρουπ για να δουν την αίθουσα της ολομέλειας και για να ενημερωθούν για τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Μπορεί να είναι προσκεκλημένοι των βουλευτών ή να έρχονται από μόνοι τους. Τους επισκέπτες αυτούς υποδέχονται μέλη του προσωπικού του Κοινοβουλίου που τους εξηγούν ορισμένα πράγματα για τη δουλειά και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπορεί επίσης να συναντήσουν και ευρωβουλευτές. Οι επισκέπτες του Στρασβούργου που έρχονται εκτός περιόδων συνόδων μπορούν να ξεναγηθούν, εφόσον το ζητήσουν, στο πλήρες συμβολισμών κτίριο Louise Weiss, με ή χωρίς οδηγούς πολυμέσων.


Μεμονωμένοι επισκέπτες

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να έρθουν σε ατομική βάση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου 80 000 μεμονωμένοι επισκέπτες τον χρόνο παίρνουν από την είσοδο διαδραστικό οδηγό πολυμέσων και λαμβάνουν θέση στα θεωρεία του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία κάθε μέρα. Μπορούν επίσης να ακούσουν ενημερωτική ομιλία ή να παρακολουθήσουν τις συνόδους ολομέλειας. Στο Στρασβούργο, οι δυνατότητες επίσκεψης για μεμονωμένους επισκέπτες διευρύνθηκαν το 2017 και έχουν αρχίσει προσφάτως να προσφέρονται επισκέψεις με οδηγούς πολυμέσων. Περίπου 40 000 επισκέπτες έκαναν χρήση αυτών των νέων δυνατοτήτων εντός του 2018 και οι αριθμοί τους αυξάνονται.


Επιχορηγούμενα γκρουπ επισκεπτών


Ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων μπορεί να επισκεφθεί κατόπιν ρητής πρόσκλησης ευρωβουλευτή με τη χορηγία του Κοινοβουλίου. Τα μέλη αυτών των γκρουπ λαμβάνουν ποσό που καλύπτει ένα μέρος των δαπανών ταξιδιού, διαμονής και διατροφής (2.500 γκρουπ τον χρόνο, περίπου 80 000 επισκέπτες).

Κάθε βουλευτής του ΕΚ έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει 110 επισκέπτες το χρόνο, σε γκρουπ των 10 ατόμων τουλάχιστον. Μπορεί να καλεί μέχρι πέντε ομάδες ετησίως στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια των συνόδων ή στις Βρυξέλλες.


Τους επισκέπτες υποδέχονται μέλη του προσωπικού που προσφέρουν διαδραστική ενημέρωση για την ΕΕ και το Κοινοβούλιο. Οι επισκέπτες συναντούν έναν ή δύο βουλευτές του Κοινοβουλίου και μπορούν να επισκεφθούν την αίθουσα ολομέλειας ή τα θεωρεία των επισκεπτών.


Τις αιτήσεις και τις επιδοτήσεις διαχειρίζεται το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιδότηση καταβάλλεται με τραπεζικό έμβασμα, αλλά ένα μικρό μέρος της χρηματικής αντιπαροχής (έως 40 EUR ανά επισκέπτη) μπορεί να καταβληθεί στον επικεφαλής της ομάδας ώστε να κατά την ημέρα της επίσκεψης να είναι ήδη διαθέσιμο ένα ποσό σε μετρητά. Το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται με βάση τρεις συντελεστές που πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό των επισκεπτών: Έξοδα ταξιδίου: χιλιομετρική κάλυψη (0,09 EUR ανά χιλιόμετρο για την απόσταση μεταξύ του σημείου αναχώρησης της ομάδας και στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο για διανυκτέρευση (60 EUR) και έξοδα γεύματος (40 EUR). Επιστρέφονται μόνο οι πραγματικές δαπάνες.

Το Κοινοβούλιο βοηθά ορισμένες ομάδες επισκεπτών να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού τους. © European Parliament