Τέλος στην περιαγωγή: Η Βίβιαν Ρέντιγνκ μιλάει για τον αγώνα για την κατάργηση του roaming 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Από τις 15 Ιουνίου, οι χρεώσεις περιαγωγής καταργούνται. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να τηλεφωνούν και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο εξωτερικό, έχοντας την ίδια χρέωση με αυτή στην χώρα τους.

Από τις 15 Ιουνίου μπορείτε να τηλεφωνείτε, να στέλνετε μηνύματα και να σερφάρετε στο διαδίκτυο σε όποια χώρα της ΕΕ και αν βρίσκεστε, χωρίς να χρεώνεστε επιπλέον. Παρακολουθήστε στο βίντεο την Βίβιαν Ρέντιγκ, πρώην Επίτροπο και νυν ευρωβουλευτή, η οποία πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε τον αγώνα για την κατάργηση της περιαγωγής  

 

Στο βίντεο που ετοιμάσαμε η πρώην Επίτροπος και νυν ευρωβουλευτής Βίβιαν Ρέντινγκ, μας μιλάει για τον αγώνα που η ίδια ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια για την κατάργηση της περιαγωγής.

 

Οι χρεώσεις βασίζονται στη δίκαιη χρήση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλωσόρισε την ιδέα και πάλεψε για να διασφαλίσει ότι οι χρεώσεις στο εξωτερικό δεν περιορίζονται σε διάρκεια αλλά θα βασίζονται στην αρχή της δίκαιης χρήσης.

 

Για να καταπολεμηθεί η κακοποίηση του κανονισμού, για παράδειγμα αγοράζοντας ένα τηλεφωνικό συμβόλαιο σε μια χώρα όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας μπορούν να ζητήσουν πρόσθετα τέλη περιαγωγής όταν η χρήση στο εξωτερικό υπερβαίνει τη χρήση από το σπίτι.

 

Τα τέλη περιαγωγής θα μειωθούν επίσης στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

 

Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής

Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί κατάφεραν να επιβάλουν την κατάργηση της περιαγωγής για πρώτη φορά το 2007, όταν καθόρισαν τις ανώτατες τιμές. Την εποχή εκείνη η τιμή της διεθνούς περιαγωγής υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος που που είχαν οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Το 1998 ένα τηλεφώνημα στο εξωτερικό κόστιζε 1,63 ευρώ ανά λεπτό αλλά μέχρι το 2014 αυτό μειώθηκε στα 19 σεντς. Από τον Απρίλιο του 2016 οι προσαυξήσεις για ένα τηλεφώνημα περιορίστηκαν στα πέντε λεπτά/λεπτό.

 

Το κόστος της περιαγωγής έχει σημαντικό ρόλο στην αγορά της περιαγωγής, η οποία έχει αυξηθεί κατά 630% από το 2007.

 

Το κόστος των δεδομένων περιαγωγής στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια (πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή):

 

Cost of 1 MB

Year

€6

2007

70 cents

2012

20 cents

2015

Domestic price + five cents

2016

Domestic price

2017

 

Χαμηλότερη συνολική τιμή πώλησης της περιαγωγής

Μετά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΚ και το Συμβούλιο διαπραγματεύθηκαν συμφωνία για τη χονδρική τιμή πώλησης της περιαγωγής, η οποία είναι η τιμή που μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών πληρώνει σε άλλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών για τη χρήση του δικτύου από πελάτες της στο εξωτερικό. Το ΕΚ κατόρθωσε να επιτύχει χαμηλότερο ανώτατο όριο χονδρικής από αυτό που είχε αρχικά προταθεί από την Επιτροπή.

 

Η Πίλαρ Ντελ Καστίγιο (Ισπανία, ΕΛΚ), εισηγήτρια του ΕΚ , είπε: "Χάρη στην αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουμε την κατάργηση τω χρεώσεων περιαγωγής. Μπορούμε να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη χωρίς να ανησυχούμε για το λογαριασμό του τηλεφώνου όταν επιστρέψουμε σπίτι. "


Η κ.Ντελ Καστίγιο, θα είναι ζωντανά στο Facebook για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 12:00 (ώρα Ελλάδος).