Το τελευταίο σύνορο: πώς η ΕΕ στηρίζει διαστημικά προγράμματα όπως το Galileo και το Copernicus 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η διαστημική τεχνολογία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, από την επικοινωνία, μέχρι την αξιολόγηση φυσικών καταστροφών. Ανακαλύψτε στο γράφημα πως η ΕΕ βοηθά στην ενίσχυσή της.

Στις10 Νοεμβρίου 2020, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή ενέκριναν το σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος για την περίοδο 2021-2027 και αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για διαστημικά προγράμματα. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το διαστημικό πρόγραμμα ύψους 14,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021. Καλύπτει προγράμματα όπως το Galileo, το Copernicus και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαστημικής Επιτήρησης (SSA). Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το εν λόγω πρόγραμμα τον Απρίλιο.

 

Ένας φιόδοξος προϋπολογισμός παίζει πράγματι κρίσιμο ρόλο για την επιτυχία του προγράμματος", είπε ο Μασιμιλιάνο Σαλίνι (ΕΛΚ, Ιταλία), προσθέτοντας ότι "το σύστημα πλοήγησης και παρατήρησης της Γης βελτιώνουν την απόδοση των υπηρεσιών μεταφοράς, αποφέροντας πολλά οφέλη σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο".


Ένα παράδειγμα είναι το πρόγραμμα Galileo, που παρέχει καθημερινές λειτουργικές υπηρεσίες σε σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες. "Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αύξηση της χρήσης drones θα βελτιώσει τις υπηρεσίες παράδοσης, η βελτίωση της παρακολούθησης των πτήσεων θα μειώσεις τις ακυρώσεις και τις αλλαγές αεροπορικών μεταφορών", τόνισε ο κ. Μασιμιλιάνο.

Η διαστημική τεχνολογία είναι απαραίτητη για έναν αριθμό σημαντικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτώνται οι Ευρωπαίοι και που παίζουν κεντρικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, ο έλεγχος των συνόρων και η προστασία των πολιτών της ΕΕ. Ωστόσο, καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να αγγίξει τα άστρα μόνη της.

"Ο διαστημικός τομέας είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας", είπε ο Σαλίνι. "Αυτό αποκτά μείζονα σημασία δεδομένου του ενεργού ρόλου των παραδοσιακών "διασημικών δυνάμεων" και, παράλληλα, της ανάδυσης νέων παικτών που αποτελούν μια ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού διαστημικού τομέα".

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε το 2018 και ενημερώθηκε για τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2021.
Το ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.