Εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Βιετνάμ: ποια είναι τα οφέλη; 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Στόχος της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ είναι η εξάλειψη των δασμών στις εμπορικές συναλλαγές, σε βάθος δεκαετίας. Ο ευρωβουλευτής Γκιρτ Μπουρζουά, εξηγεί τα οφέλη της.

©Mongkol Chuewong/Adobe Stock  

Στις 12 Φεβρουαρίου, το ΕΚ ενέκρινε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και προστασίας των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ. Πριν από την ψηφοφορία αυτή, μιλήσαμε με τον Γκιρτ Μπουρζουά (ΕΣΜ, Βέλγιο), μέλος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του ΕΚ.

Μπορείτε να μας κάνετε μια σύνοψη των αλλαγών που θα επιφέρει η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ;

Στόχος είναι η εξάλειψη του 99% των δασμών τα επόμενα επτά χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετες εξαγωγές του Βιετνάμ προς την ΕΕ, έως και 15 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2035, τη στιγμή που οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Βιετνάμ θα φτάσουν τα 8,3 δισ. ευρώ. Επίσης, κάθε 1 δισ. ευρώ των εξαγωγών της ΕΕ ισοδυναμεί με περίπου 14.000 νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Είναι σημαντικό ότι αυτή συμφωνία συμβαδίζει απόλυτα με τις φιλοδοξίες μας, για μια ΕΕ που θα είναι ισχυρός παράγοντας στο παγκόσμιο εμπόριο.


Πού βρίσκονται σήμερα οι οικονομικές σχέσεις ΕΕ- Βιετνάμ;

Υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις αλλά δεν είναι αρκετές. Το Βιετνάμ είναι μια “ζωντανή” αγορά με αρκετό 'νεαρό' πληθυσμό. Με οικονομική ανάπτυξη 6-7% κάθε χρόνο, πρόκειται για μια πολλή ενδιαφέρουσα αγορά για τους Ευρωπαίους επενδυτές.


Το 2018 το Βιετνάμ εξήγαγε προϊόντα αξίας περίπου 42,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ. Από την άλλη, οι εξαγωγές της ΕΕ  13,8 δισ. ευρώ αγαθών. Με αυτή τη συμφωνία, που βασίζεται στους κανόνες ελεύθερου εμπορίου, θα υπάρξει μια αύξηση των εξαγωγών και για τις δυο πλευρές.

Πόσο σημαντική είναι, από γεωπολιτική άποψη, αυτή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την ΕΕ;

Το Βιετνάμ συνορεύει με την Κίνα και έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τη χώρα. Διαπραγματευόμαστε εδώ και οκτώ χρόνια και είναι σημαντικό να φτάσουμε τώρα σε συμφωνία. Διαφορετικά, είμαι βέβαιος ότι οι σινο-βιετναμέζικες σχέσεις θα ενισχυθούν.

Επιπλέον, πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρέπει να δείξουμε διάθεση να καθορίσουμε παγκόσμια πρότυπα, δημιουργώντας παράλληλα ευημερία και νέες θέσεις εργασίας.

Το ΕΚ πρόκειται να ψηφίσει επίσης μια συμφωνία προστασίας των επενδύσεων με το Βιετνάμ. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι' αυτή;

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποσκοπεί στην εξασφάλιση της προβλεψιμότητας και του κράτους δικαίου για τους επενδυτές. Σε περίπτωση διαφωνίας, θα υπάρξει ένα πλαίσιο. Το Βιετνάμ έχει αποδεχτεί ένα σύγχρονο ICS (Σύστημα Δικαστικών Επενδύσεων), παρόμοιο με αυτό που έχει ήδη εφαρμοστεί με τον Καναδά, με ανεξάρτητους δικαστές, έναν κώδικα δεοντολογίας και εύκολη πρόσβαση για τις ΜΜΕ. Αυτό δημιουργεί σταθερότητα και αυξάνει την εμπιστοσύνη προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο ευρωβουλευτής Γκιρτ Μπουρζουά.  

Τι προβλέπει η εμπορική συμφωνία σχετικά με το περιβάλλον και τα εργασιακά πρότυπα;

Γνωρίζω πολύ καλά τις ανησυχίες που προκύπτουν, αλλά αυτές οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν μοχλό για τη βελτίωση των προτύπων εκτός της ΕΕ. Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, το Βιετνάμ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει όλες τις συμβάσεις του ΔΟΕ και να τις ενσωματώσει στον κώδικα εργασίας. Επιπλέον, μέχρι τώρα δεν υπήρχε ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι για συνδικάτα, αλλά το Βιετνάμ πρόκειται να προσαρμόσει τον ποινικό του κώδικα.

Αναφορικά με το περιβάλλον, το Βιετνάμ δεσμεύεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η ΕΕ στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα και πρέπει να δημιουργήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλες χώρες. Εφόσον εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό, θα πρέπει να περιμένουμε το ίδιο και από τους άλλους, ώστε η εμπορική συμφωνία έχει κλιματική διάσταση.

Πολλοί στο ΕΚ ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Βιετνάμ. Πώς θα βελτιώσουν αυτές οι συμφωνίες τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Έχουμε τονίσει στις αρχές του Βιετνάμ τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους πολιτικούς κρατούμενους. Το Βιετνάμ ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο και από αυτό το μήνα μια αντιπροσωπεία του ΕΚ θα παρακολουθεί την κατάσταση. Συμφωνήσαμε επίσης για τη σύσταση μιας διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας μεταξύ του ΕΚ και της εθνικής συνέλευσης του Βιετνάμ.

Φυσικά, γνωρίζω ότι δεν είναι όλα άψογα, αλλά καλώ τους συναδέλφους ευρωβουλευτές να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, καθώς αυτή η συμφωνία αποτελεί μέσο για τη βελτίωση της κατάστασης. Υπάρχουν υποχρεώσεις που το Βιετνάμ θα πρέπει να εκπληρώσει σχετικά με τις συνθήκες εργασία, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα και γι’ αυτό παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά.

Διαβάστε πώς η εμπορική πολιτική της ΕΕ προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Εφόσον το ΕΚ εγκρίνει τις συμφωνίες στις 12 Φεβρουαρίου, ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Για τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών δεν απαιτείται η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ. Η Επιτροπή θα έχει εντολή να την εφαρμόσει αμέσως. Η επίτευξη μηδενικών δασμών και η μείωση των αφορολόγητων εμπορικών ορίων θα είναι σταδιακή έως το 2035.

Ωστόσο η συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων θα χρειαστεί την έγκριση όλων των κοινοβουλίων της ΕΕ, καθώς τα θέματα δικαιοσύνης είναι αρμοδιότητα των κρατών- μελών, και αυτό θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

Ανακαλύψτε τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ