Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης 2012 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ευρωπαϊκή Ένωση: βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2012  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2012, για το ρόλο της στη "μεταμόρφωση του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρώπης από ήπειρο πολέμου σε ήπειρο ειρήνης". Ανακοινώνοντας την απόφασή της, σήμερα 12 Οκτωβρίου η επιτροπή του βραβείου τόνισε πως "η Ένωση και οι πρόδρομοί της έχουν συμβάλλει επί έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη".

Σε δήλωση του αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ στις 11 τοπική ώρα σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε πως "το βραβείο Νόμπελ είναι για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Η ΕΕ ένωσε την ήπειρό μας με ειρηνικά μέσα και  έκανε φίλους προαιώνιους εχθρούς. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ένωση παραμένει πόλος σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας.


Μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, το ΕΚ θα εκπροσωπηθεί, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, στην τελετή απονομής στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.