Προσωπικά δεδομένα: γιατί έχει σημασία η προστασία τους 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Σεμινάριο την Τρίτη και την Τετάρτη για την προστασία των δεδομένων μας στο ίντερνετ © BELGA_IMAGEBROKER  

Η προστασία των προσωπικών στοιχείων και δεδομένων του καθ’ ενός στην εποχή των «έξυπνων» κινητών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει μεγάλη σημασία και το ΕΚ προωθεί το ριζικό εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας νομοθεσίας ώστε να βελτιώσει την προστασία αυτή. Στις 14 και 15 Μαΐου, σε σεμινάριο που οργανώνει το κοινοβούλιο, δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές και ειδικοί συζητούν τα θέματα αυτά. Το σεμινάριο μεταδίδεται απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα μας.

Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα χρονολογείται από το 1995 και τα πρώτα βήματα του ίντερνετ, κάτι που καθιστά προφανή την ανάγκη εκσυγχρονισμού της, με βάση νομοθετικό πακέτο που επεξεργάζεται τώρα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του ΕΚ.


Σημαντικά στοιχεία του «πακέτου» αυτού είναι η υποχρέωση των εταιριών να ζητούν την άδεια του χρήστη πριν χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του και να δημοσιοποιούν την πολιτική που ακολουθούν για την προστασία των δεδομένων καθώς και το δικαίωμα των πολιτών να σβήνουν κάθε προσωπικό τους στοιχείο που είναι αποθηκευμένο στο διαδίκτυο.


Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου το 70% των Ευρωπαίων ανησυχεί η «αξιοποίηση» των στοιχείων τους από τις εταιρίες που τα συλλέγουν και μόνο ο ένας στους τέσσερις, το 26% των ερωτηθέντων, κρίνει ότι έχουν επαρκή έλεγχο των στοιχείων που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ακόμα λιγότεροι, 18%, είναι εκείνοι που κάνουν αγορές στο ίντερνετ και δηλώνουν ότι ελέγχουν πλήρως το πώς χρησιμοποιούνται τα στοιχεία που παρέχουν.


Στους συνδέσμους δεξιά, το αναλυτικό αφιέρωμά μας, με όλα όσα γίνονται για το θέμα αυτό στο ΕΚ, καθώς και η απευθείας αναμετάδοση του σεμιναρίου.