Μάρτιν Σουλτς:"Η ενεργειακή ένωση είναι ένα ιστορικό έργο"

"Ιστορικό σχέδιο, ισάξιο της Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα", αποκάλεσε το σχέδιο για τη δημιουργία ενεργειακής ένωσης, ο Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του στην Σύνοδο Κορυφής, στις 19 Μαρτίου. Ο πρόεδρος του ΕΚ κάλεσε για περισσότερη ενεργειακή αποδοτικότητα και προειδοποίησε πώς "η εξάρτηση από λίγους μόνο προμηθευτές (...) μας καθιστά ευάλωτους σε τακτικές "διαίρει και βασίλευε" και σε απειλές αποκλεισμού του ενεργειακού εφοδιασμού".

Από αριστερά προς τα δεξιά: η Federica MOGHERINI, ο Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, η Laimdota STRAUJUMA, πρωθυπουργός της Λετονίας, ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Uwe CORSEPIUS, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου © European Union 2015
Ενός λεπτού σιγή στο ξεκίνημα της Συνόδου Κορυφής για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τυνησία © European Union 2015

Ο Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη ενέργεια. Η ενεργειακή ένωση θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε.


Ο πρόεδρος του ΕΚ ζήτησε από τους αρχηγούς των κρατών μελών και των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τη δραματική ανεργία των νέων στην Ελλάδα. "Είναι απλά άδικο να πληρώνουν οι νέοι, για μια κρίση που δεν προκάλεσαν αυτοί", δήλωσε. Επίσης, είπε ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι ήμασταν θύματα της κρίσης "κάποιοι πληρώνουν πληρώνοντας φόρους για να χρηματοδοτήσουν εγγυήσεις για χρέη άλλων χωρών και άλλοι αναγκάζονται να δέχονται περικοπές σε τομείς πρόνοιας".


Στο ζήτημα του οικονομικού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών ο πρόεδρος Σουλτς, εξέφρασε την υποστήριξη του ΕΚ στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και την συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων.


Στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τα κράτη μέλη να εμμείνουν στις κυρώσεις, που έχουν αποδειχτεί χρήσιμο εργαλείο για την επαναφορά της Ρωσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προειδοποίησε τα κράτη μέλη που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες. "Πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουμε την προσέγγισή μας: διατήρηση τη πίεσης στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων και ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία".


Τέλος, ο πρόεδρος, επέστησε την προσοχή στη δημιουργία ασταθούς κατάστασης στη Λιβύη, "το πολιτικό κενό που δημιουργείται, ανοίγει τις πόρτες στις ομάδες των τζιχαντιστών και σε δίκτυα εγκληματιών¨, δήλωσε.

Σύνδεσμοι