Η ολομέλεια ΕΚ για Σύνοδο Κορυφής, ενεργειακή ένωση και Ελλάδα 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η ολομέλεια ΕΚ για Σύνοδο Κορυφής, ενεργειακή ένωση και Ελλάδα  

Τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, η Ενεργειακή Ένωση, η Ελλάδα και η τόνωση της οικονομίας, συζητήθηκα σε έντονους τόνους στην ολομέλεια του ΕΚ, στις 25 Μαρτίου. ΟΙ ευρωβουλευτές καλωσόρισαν τα σχέδια για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ επέστησαν την προσοχή στην κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες παρά τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών. "Τώρα είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων, τώρα που οι άνεμοι είναι με το μέρος μας¨. Εξακολουθούμε να έχουμε περίπου πέντε εκατομμύρια νέου άνεργους, για αυτό κανένας κανένας δεν μπορεί να χαλαρώσει".


Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η οικονομία βελτιώνεται χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ το ευρώ χάνει το 30% της συναλλαγματικής του ισοτιμίας έναντι του δολαρίου. "Αυτό δίνει μια τεράστια ώθηση στο βραχυπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία", είπε.


Περισσότερα νέα για το ΕΚ, εδώ.


Η Françoise Grossetête (ΕΛΚ, Γαλλία), είπε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην ενεργειακή ένωση και τόνισε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών για την επανεκκίνηση της οικονομίας.


Η Kathleen Van Brempt (Σοσιαλιστές, Βέλγιο), δήλωσε ότι η δύναμη της Ενεργειακής Ένωσης εξαρτάται από το παγκόσμιο κύρος της Ευρώπης . "Χρειαζόμαστε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Κάποτε η Ευρώπη ήταν πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες, στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην ενεργειακή αποδοτικότητα... πλέον μας ξεπερνούν άλλοι".


Ο Syed Kamall (Μεταρρυθμιστές, Μ. Βρετανία), άσκησε κριτική στο Συμβούλιο που δεν συζήτησε για την Ελλάδα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής λέγοντας ότι "δείξτε ότι έχετε τη θέληση να βρείτε λύσεις. Κανένα ζήτημα δεν πρέπει να θεωρείται "καυτό" για το τραπέζι του Συμβουλίου".


Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), κάλεσε τα κράτη μέλη να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τα ηνία στο ζήτημα της Ενεργειακής Ένωσης. "Αν δεν έχουμε μια απόφαση από τα κράτη μέλη που να δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επιτροπή να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες σχετικά με την ενέργεια και τις επενδύσεις σε διασυνδέσεις, δεν έχουμε μια πραγματική ενέργεια της Ένωσης".


Να σταματήσει ο οικονομικός εκβιασμός της Ελλάδας, ζήτησε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης (Ευρωπαϊκή Αριστερά), δηλώνοντας ότι "πρέπει να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούν να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία και να διευθετήσουμε τα σοβαρά ζητήματα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής".


Η Rebecca Harms (Πράσινοι, Γερμανία), με τη σειρά της εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ενεργειακή Ένωση. "Αν γίνει με τον σωστό τρόπο, θα είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του κλίματος, θα φέρει καινοτομία στους τομείς της βιομηχανίας, ενώ θα εγγυηθεί την ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας έναντι της Ρωσίας και άλλων χωρών από τις οποίες εξαρτόμαστε τώρα".


Αναφερόμενος στην πτώση του αεροπλάνου της Germanwings, ο Paul Nuttall (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Μ.Βρετανία), είπε "Η σημερινή μέρα δεν είναι για πολιτικούς διαξιφισμούς. Η χθεσινή τραγωδία μας έχει αγγίξει όλους. ΟΙ σκέψεις μας είναι σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους".


Ενώ τέλος, ο Harald Vilimsky (μη εγγεγραμμένοι, Αυστρία), ρώτησε γιατί δεν συζητήθηκε περισσότερο η κατάσταση στην Ελλάδα. " "Η πλειοψηφία του σώματος φαίνεται να απορρίπτει τη ευκαιρία για τη συζήτηση του θέματος. Δεν είναι ντροπή;"