Βραβείο Ζαχάρωφ 2015: οι υποψηφιότητες 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Βραβείο Ζαχάρωφ 2015: οι υποψηφιότητες  

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοινώθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκαν επίσημα τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

"Φέτος οι υποψήφιοι συνδέονται με μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης αλλά και η γυναικεία χειραφέτηση", είπε ο Cristian Dan Preda (ΕΛΚ, Ρουμανία), ανοίγοντας τη συνεδρίαση.


Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι:


- Ο Raif Badawi, μπλόγκερ και ακτιβιστής από τη Σαουδική Αραβία, κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000

ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την

ιστοσελίδα "Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας", ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ. Ο κ. Badawi, προτάθηκε από τους Σοσιλιστές, τους Μεταρρυθμιστές και τους Πράσινους. 


"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν σήμερα να δέσουν και να μαστιγώσουν κάποιον δημόσια, επειδή ήτα γενναίος και είπε τη γνώμη του. Προτείνοντας τον κ. Badawi, θέλουμε να τιμήσουμε όλους εκείνους που παλεύουν για την ελευθερία της έκφρασης σε όλο τον κόσμο|", δήλωσε ο Pier Antonio Panzeri (Σοσιαλιστές, Ιταλία).


"Η ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών στηρίζει αύτη την υποψηφιότητα", είπε η Anna Fotyga (Μεταρρυθμιστές, Πολωνία).


Ενώ ο Tamás Meszerics (Πράσινοι, Ουγγαρία), είπε ότι ο Raif Badawi, ως μπλόγκερ σε ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο, αποτελεί σύμβολο για τον αγώνα για την ελευθερία του λόγου. "Η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει πια σιωπηλή, όταν άνθρωποι βασανίζονται επειδή εξέφρασαν τις ιδέες τους, στη Σαουδική Αραβία". 


- Η Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας Mesa de la Unidad Democrática, που δημιουργήθηκε το 2008 και ένωσε την αντιπολίτευση απέναντι στο κόμμα του προέδρου Ούγκο Τσάβες και τους πολιτικούς κρατούμενους. Προτάθηκε από το ΕΛΚ και από τους ευρωβουλευτές Fernando Maura Barandiarán και Dita Charanzov. 


Ο Luis de Grandes Pascual (ΕΛΚ, Ισπανία), είπε ότι "ενώ η κυβέρνηση τη Βενεζουέλα, είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, μέχρι τώρα ασκεί ολοκληρωτικό έλεγχο στους πολίτες της. Αυτή η ομάδα αποτελεί μέρος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Παλεύουν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.


Ο Fernando Maura Barandiarán (Φιλελεύθεροι, Ισπανία), είπε ότι η απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ δτη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, είναι ένας τρόπος να προστατευτεί και στηριχθεί αυτή η κίνηση.


- Η Edna Adan Ismail, ακτιβίστρια για την κατάργηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και πρώην υπουργός, από τη Σομαλία. Είναι διευθύντρια και ιδρυτής του Μαιευτηρίου Edna Adan, στη Σομαλιλάνδη (Σομαλία). Την κ. Ismail, πρότεινε η πολιτική ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης δημοκρατίας.


Ο James Carver (Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, Βρετανία), δήλωσε ότι "μαζί με άλλους συγγενείς της η Edna, σήκωσε κυριολεκτικά τα μανίκια της (...) και μετέτρεψε την πατρίδα της σε μια σπάνια επιτυχία για το Κέρας της Αφρικής (...). Η επιμονή και η αποφασιστικότητα της οδήγησαν σε εντυπωσιακή βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία της Σομαλίας". 


- Ο Boris Nemtsov, Ρώσος επιστήμονας, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, που δολοφονήθηκε το Φεβρουαρίου του 2015 στη Μόσχα.Προτάθηκε από του Φιλελεύθερους. 


Ο Urmas Paet (Φιελεύθεροι, Εσθονία), είπε για τον Boris Nemtsov ότι ήταν "μια ηγετική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών της Ρωσίας, που εργάστηκε για μια πιο δημοκρατική, ευημερούσα και ειρηνική Ρωσία. (...) Ως ηγέτης της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής εργάστηκε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κατάχρησης της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία (...) και για αυτό πλήρωσε με τη ζωή του".


Nadiya Savchenko, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας από την Ουκρανία, μέλος του Κοινοβουλίου (Verkhovna Rada) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία συνέλαβαν και μετέφεραν παράνομα στη Ρωσία, στις 18 Ιουνίου 2014. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.


Η Anna Fotyga (Μεταρρυθμιστές, Πολωνία), είπε για την Nadiya Savchenko ότι πρόκειται "για μια εξαιρετική γυναίκα" και "σύμβολο για περισσότερους από 150 κρατούμενους που, φυλακίστηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας".


- Τρείς πληροφοριοδότες, ο Edward Snowden, ειδικός υπολογιστών που εργαζόταν για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ο οποίος διέρρευσε λεπτομέρειες από τα απόρρητα προγράμματα μαζικής επιτήρησης της χώρας του, στο Τύπο. Ο Antoine Deltour, πρώην ελεγκτής της εταιρίας Price Waterhouse Coopers ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας την "Υπόθεση Luxleaks" και η Stéphanie Gibaud, που αποκάλυψε την φοροδιαφυγή και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της UBS AG. Προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά. 


Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Denis Mukwege.


Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Χρονοδιάγραμμα  
  • -28 Σεπτεμβρίου 2015: επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων  
  • -15 Οκτώβριου 2015: η ψηφοφορία για την ανάδειξη των τριών φιναλίστ  
  • -29 Οκτωβρίου2015: η Σύνοδος των Προέδρων αποφασίζει τον νικητή  
  • -16 Δεκεμβρίου 2015: τελετή απονομής του Βραβείο Ζαχάρωφ, στην ολομέλεια του ΕΚ, στις 13.00 (ώρα Ελλάδος)