Το μέλλον της Ευρώπης: διάλογος για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το μέλλον της Ευρώπης  

Με αφορμή την 60ή επέτειο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξετάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων στον τομέα της μετανάστευσης, της οικονομίας και της ασφάλειας.

Ανάγκη για αλλαγή

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, η ΕΕ εξελίσσεται ακολουθώντας τους ρυθμούς ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου. Η σημαντικότερη πρόσφατη αλλαγή ήρθε με την Συνθήκη της Λισαβόνας, που έδωσε στο Κοινοβούλιο νέες νομοθετικές εξουσίες.

 

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν σταματάει ποτέ να εξελίσσεται. Τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται όλο και περισσότερες εκκλήσεις για καινούργιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις ως απάντηση σε ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Καθεμία από αυτές συνεπάγεται προκλήσεις που απαιτούν διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισής τους.

 

Η μεταρρύθμιση της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ευέλικτους και αποτελεσματικούς θεσμούς, διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Επίσης, το Brexit - η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ - κάνει άμεση την ανάγκη ανανέωσης των οργάνων της ΕΕ ώστε να γίνουν πιο δημοκρατικά και να προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών της.

 

Η ΕΕ εγκαινίασε τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης με στόχο την εξεύρεση μεταρρυθμιστικών προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή έχουν ήδη συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες διερεύνησης νέων ιδεών.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είναι μια νέα πρωτοβουλία που εξετάζει τι νομοθετικές αλλαγές απαιτούνται ώστε η ΕΕ να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και θα βασίζεται στη συμμετοχή ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Όπως ανέφεραν ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 15 Ιανουαρίου, στο οποίο παρουσιάζουν το όραμά τους για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο είναι ο πρώτος από τους τρεις κύριους θεσμούς της ΕΕ που υιοθετεί θέσεις σχετικά με τη σύσταση και το αντικείμενο της επερχόμενης Διάσκεψης. Οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως, ώστε η Διάσκεψη να ξεκινήσει την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) για διάστημα έως το καλοκαίρι του 2022.

 

Τι προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;


Τα τελευταία χρόνια, το ΕΚ εξετάζει τις απαιτούμενες αλλαγές για την προετοιμασία της ΕΕ για το μέλλον. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσκλήθηκαν στο ΕΚ, για να συζητήσουν με τους ευρωβουλευτές τα σχέδιά τους για το μέλλον της ΕΕ.


Επίσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν τρεις εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζουν το όραμά τους για το μέλλον της ΕΕ, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τονωθεί η οικονομία.

 

Η έκθεση της Μερσέντες Μπρέσο(Σοσιαλιστές, Ιταλία) και του Έλμαρ Μπροκ(ΕΛΚ, Γερμανία) εξετάζει τις βελτιώσεις που θα μπορούσαν ήδη να γίνουν, βάσει του υπάρχοντος συστήματος.

Η έκθεση του Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) ερευνά το ενδεχόμενο τροποποίησης Συνθηκών για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. 

Η έκθεση του Ράιμερ Μπογκ (ΕΛΚ, Γερμανία) και της Περβάνς Μπερέ (Σοσιαλιστές, Γαλλία) εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην στενότερη σύνδεση των οικονομιών της ευρωζώνης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους.

Τα πέντε σενάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Από την πλευρά της, την 1η Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Επιπλέον, η Επιτροπή δημοσίευσε φέτος πέντε έγγραφα προβληματισμού ως σημείο έναρξης του διαλόγου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κάθε έκθεση είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα: η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, Παγκοσμιοποίηση, Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Άμυνα και Οικονομία. Οι εκθέσεις παρουσιάζουν ιδέες και σενάρια για το πως θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη το 2025. Τα έγγραφα αυτά έχουν συζητηθεί από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνόδων ολομέλειας.