Ευρωεκλογές 2019: η συμμετοχή έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών 

Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Οι πολιτικές ομάδες στο ΕΚ, 2 Ιουλίου 2019  

Μετά την αυξημένη προσέλευση στις κάλπες των Ευρωεκλογών, ήρθε η ώρα για τη διαμόρφωση των πολιτικών ομάδων και την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμετοχή

Πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων Ευρωπαίων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες Ευρωεκλογών, ποσοστό που καταγράφεται ως το ιστορικά υψηλότερο των τελευταίων είκοσι ετών.


Οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες αυξήθηκαν σε 21 κράτη μέλη, με 7 από αυτά να αυξάνουν τη συμμετοχή περισσότερο από 10%.

Αποτελέσματα

Τελικά αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί από την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία. Υπάρχουν εθνικές εκτιμήσεις για την Ιρλανδία και τη Βρετανία, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί.


Παρακολουθήστε τη ροή των αποτελεσμάτων, εδώ.

Κορυφαίοι υποψήφιοι


Πριν από τις Ευρωεκλογές τα πολιτικά κόμματα επέλεξαν τους κορυφαίους υποψηφίους τους, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όποιος/α από αυτούς καταφέρει να λάβει την εμπιστοσύνη του Συμβουλίου και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εκλεγεί πρόεδρος.


Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι θα προσπαθήσουν τώρα να σχηματίσουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των κ-μ συναντιούνται κατά Διάσκεψη Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28 Μαΐου, για να συζητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιλογής του προέδρου.