Προτεραιότητες πολιτικών ομάδων του ΕΚ: Πράσινοι/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να ψηφίσουν τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο ΕΚ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι 751 ευρωβουλευτές σχηματίζουν επτά πολιτικές ομάδες, βάσει των πολιτικών τους τοποθετήσεων. Μάθετε περισσότερα για τις προτεραιότητες της κάθε πολιτικής ομάδας του Κοινοβουλίου στα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει.

Η ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας δημιουργήθηκε το 1999 και αποτελείται από ευρωβουλευτές πράσινων, πειρατικών και περιφερειακών κομμάτων, όπως και ανεξάρτητων ευρωβουλευτών.


Η πολιτική ομάδα κατέγραψε σημαντική άνοδο στις ευρωεκλογές του 2019 και αναδείχθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 74 έδρες. Τα μέλη της εκπροσωπούν 16 χώρες της ΕΕ.


Της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας συμπροεδρεύουν η Σκα Κέλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής από το 2009 και επικεφαλής της ομάδας από το 2016, και ο Φιλίπ Λαμπέρτς, Βέλγος ευρωβουλευτής από το 2009 και επικεφαλής από 2014. Η ομάδα διαθέτει επτά αντιπροέδρους.


Η ομάδα υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη - στοχεύει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω μιας επανάστασης πράσινης ενέργειας.


Οι δύο από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μέλη της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, όπως και οι δύο από τους 20 προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.