Συνέντευξη με τη νικήτρια του βραβείου κινηματογράφου LUX 2019 (βίντεο) 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Οι νικητές του βραβείου κινηματογράφου LUX 2019  

To βραβείο LUX 2019 κέρδισε η ταινία "Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια". Σε συνέντευξή της, η σκηνοθέτης μας μιλάει για τη δύναμη μιας ιστορίας να αλλάξει την καθεστηκυία τάξη.

To βραβείο κινηματογράφου LUX 2019 κέρδισε η ταινία "Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια", της σκηνοθέτιδας Τεονα Μιτεβσκα. Η ταινία περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας που πηδά στο ποτάμι και πιάνει πρώτη τον σταυρό στα Θεοφάνεια, ερχόμενη αντιμέτωπη με την πατριαρχική κοινωνία στην οποία ζει.


"Πρόκειται για την ιστορία της Πετρούνια, μιας νεαρής γυναίκας που αψηφά τους κανόνες και τις παραδόσεις, αναζητώντας τη δικαιοσύνη αλλά και τη θέση της στην κοινωνία", εξηγεί με λίγα λόγια η σκηνοθέτης. Η ταινία, που αποτελεί μια συμπαραγωγή Βόρειας Μακεδονίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Κροατίας και Γαλλίας, εμπνεύστηκε από ένα αληθινό γεγονός που έλαβε μέρος πριν από πέντε χρόνια στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας, όταν μια νεαρή γυναίκα αναστάτωσε την τοπική κοινωνία συμμετέχοντας - και κερδίζοντας - έναν αγώνα που παραδοσιακά ανήκε στους άνδρες.


Τα Άγια Θεοφάνεια, που στην Ελλάδα και στην Κύπρο γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου, είναι από τις σημαντικότερες γιορτές της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας. Σύμφωνα με το έθιμο, τη συγκεκριμένα μέρα ο ιερέας ρίχνει το σταυρό μέσα στο νερό και πιστοί - άντρες σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα - βουτούν για να τον πιάσουν, θεωρώντας ύψιστη τιμή, ευλογία και τύχη για όποιον τον βρει και τον πιάσει τον σταυρό.Μια ιστορία αυτοπεποίθησης και αυτοπροσδιορισμού


Η Πετρούνια είναι μια 32χρονη άνεργη και ανύπαντρη πτυχιούχος Ιστορίας, που ζει με τους γονείς της. Μετά από μια αποτυχημένη συνέντευξη για δουλειά, επιστρέφει απογοητευμένη στο σπίτι της. Είναι ημέρα των Θεοφανείων και την ώρα που περνάει το ποτάμι από τη γέφυρα, γίνεται ο αγιασμός των υδάτων. Ο ιερέας πετάει το σταυρό, μια ομάδα νέων ανδρών βουτά για να τον πιάσει, αλλά εκείνη τη στιγμή η Πετρούνια από μια παράξενη παρόρμηση βουτάει και πιάνει εκείνη το σταυρό. Όμως η ενέργειά της αυτή αντιβαίνει στην παράδοση, σύμφωνα με την οποία μόνον άνδρες δικαιούνται να βουτούν στο νερό για να ανασύρουν το σταυρό.


"Στην αρχή, η Πετρούνια είναι σχεδόν αντιηρωίδα. Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι ικανή να αντιδράσει, μέχρι που βρίσκει τη δύναμη και ανακαλύπτει τον πραγματικό της εαυτό. Και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα της ταινίας, κυρίως για εμάς τις γυναίκες. Να έχεις τη δύναμη να πεις ‘Μπορώ να το κάνω’. Αυτό αντιπροσωπεύει η Πετρούνια. Είναι μια ταινία για το φεμινισμό, όλοι όμως μπορούμε να ταυτιστούμε με τον αγώνα και την επιθυμία της ηρωδιάς για δικαιοσύνη", δήλωσε η Μιτέβσκα σε ζωντανή συνέντευξή της στη σελίδα μας στο Facebook, αφού παρέλαβε το βραβείο.


Στην ταινία, η Πετρούνια προκαλεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με την εκκλησία να την κατηγορεί ότι έκλεψε το σταυρό. Ύστερα από πιέσεις του ιερέα, ο επιθεωρητής της αστυνομίας οδηγεί την Πετρούνια στο τμήμα και την ανακρίνει. Η νεαρή γυναίκα απαντά με θάρρος: "Δεν δικαιούμαι κι εγώ καλή τύχη για το νέο έτος;"


Ο κινηματογράφος έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο


"Η Πετρούνια δείχνει τη δύναμη που έχει ο κινηματογράφος να οδηγήσει σε κοινωνικές αλλαγές", τόνισε η Μιτέβσκα, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση όταν, στην ίδια κωμόπολη, μια νεαρή γυναίκα κατάφερε να πιάσει τον σταυρό μετά την κυκλοφορία της ταινίας.


Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, είπε: "Ο κινηματογράφος είναι ένα από τα εργαλεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Το βραβείο κινηματογράφου LUX μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα".

Οι άλλοι δύο φιναλίστ για το βραβείο κινηματογράφου LUX 2019 ήταν Ο Έκπτωτος - (The Realm) - του Ισπανού σκηνοθέτη Ροντρίγκο Σορογκόγιεν και η ταινία Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ - (Cold Case Hammarskjöld) - του Δανού σκηνοθέτη Mads Brügger. Μάθετε περισσότερα για τις ταινίες εδώ.


Μπορείτε να ψηφίσετε για την αγαπημένη σας ταινία, συμμετέχοντας έτσι και σε κλήρωση με έπαθλο πρόσκληση στο φεστιβάλ κινηματογράφου Karlovy Vary στην Τσεχία. Ο νικητής της κλήρωσης θα ανακοινώσει επισήμως στο φεστιβάλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού.


Στηρίζοντας τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο


Τα τελευταία 13 χρόνια, το βραβείο κινηματογράφου LUX συνεισφέρει στην προώθηση ευρωπαϊκών ταινιών χρηματοδοτώντας τον υποτιτλισμό των τριών φιναλίστ στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η νικήτρια ταινία προσαρμόζεται στις ανάγκες ατόμων με μειωμένη ακοή και όραση και λαμβάνει υποστήριξη για την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο.