Φερχόφστατ για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας: "Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι"

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας επί της συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, συζητήσαμε με τον συντονιστή του Brexit για το Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ (Renew, Βέλγιο).

Συνέντευξη με τον Γκι Φερχόφστατ για τις μελλοντικές σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας- ΕΕ
Συνέντευξη με τον Γκι Φερχόφστατ για τις μελλοντικές σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας- ΕΕ

Ένας από τους βασικούς στόχους της συμφωνίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Πώς πρόκειται να διασφαλιστούν;

Τα δικαιώματα των πολιτών προστατεύονται σε πολλά επίπεδα. Πρώτα απ' όλα, στο επίπεδο της ίδιας της συμφωνίας αποχώρησης. Το ΕΚ κατάφερε να συμπεριλάβει στη συμφωνία όλα τα κοινωνικά οφέλη και τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης, τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, καθώς και τη δικαστική εποπτεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεύτερον, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα των πολιτών με το "Πρόγραμμα Εγκατάστασης για Πολίτες της ΕΕ (EU Settlement Scheme)" που έχει θεσπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Διασφαλίσαμε, για παράδειγμα, ότι οι πολίτες δεν πρέπει πλέον να καταβάλλουν τέλη για την απόκτηση καθεστώτος μόνιμης διαμονής. Διασφαλίσαμε την υποβολή μόνο μίας αίτησης ανά οικογένεια, αλλά και μεγαλύτερη επιείκεια στα έγγραφα απόδειξης κατοικίας.

Όσον αφορά τη διευθέτηση των πιο πρακτικών πτυχών των δικαιωμάτων των πολιτών, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας για μια δίκαιη εφαρμογή τόσο της συμφωνίας αποχώρησης, όσο και του προγράμματος εγκατάστασης για ευρωπαίους πολίτες.

Εξακολουθούν να τίθενται ορισμένα εκκρεμή ζητήματα - όπως η ανάγκη για ένα φυσικό έγγραφο και για μια πραγματικά ανεξάρτητη εποπτική αρχή - αλλά το ΕΚ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ως μοχλό για την περαιτέρω διευθέτηση της πρακτικής πλευράς των δικαιωμάτων των πολιτών.


"Στη νέα παγκόσμια τάξη, η ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να βασιστούν στην αμοιβαία υποστήριξη"
Γκι Φερχόφτατ

Η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά βεβαίως αυτό δεν θα είναι το τέλος της μεταξύ τους συνεργασίας. Πώς βλέπετε τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ- Μεγάλης Βρετανίας;

Το ιδανικό θα είναι να προχωρήσουμε πέρα από την απλή συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος θα πρέπει να είναι όχι απλά οι "μηδενικοί δασμοί" και οι "μηδενικές ποσοστώσεις" αλλά και τα "μηδενικά περιθώρια ντάμπινγκ". Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας πρότυπα θα τηρηθούν στο ακέραιο στα πλαίσια των μελλοντικών εμπορικών μας σχέσεων.

Αν το επιτύχουμε, ευελπιστώ ότι υπάρχει επαρκής αμοιβαία εμπιστοσύνη ώστε να προχωρήσουμε προς την εγκαθίδρυση μιας πιο ουσιαστικής συμφωνίας, που θα υπερβαίνει την οικονομική συνεργασία και θα επεκτείνεται σε θέματα άμυνας, ανταλλαγής πληροφοριών και εξωτερικών υποθέσεων. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι διότι, στη νέα παγκόσμια τάξη, η αμοιβαία υποστήριξη είναι κρίσιμη.



Ποιος θα είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου στη διατήρηση των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας;

Το ΕΚ θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση των δυο πλευρών, μέσω της συντονιστικής ομάδας που θα αντικαταστήσει τη διευθύνουσα ομάδα για το Brexit από την 1η Φεβρουαρίου.

Χρειαζόμαστε, όμως, και την καθιέρωση πλήρους κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της μεικτής επιτροπής η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μεικτή αυτή επιτροπή θα λαμβάνει ερμηνευτικές αποφάσεις σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι συνεπώς, ζωτικής σημασίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- μαζί με τη Βουλή των Κοινοτήτων - να ασκεί δημοκρατική εποπτεία επί των αποφάσεων της μεικτής επιτροπής.