Οι πιο σημαντικές στιγμές της ολομέλειας 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ και οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ- Βρετανίας, ήταν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της ολομέλειας του Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη, η ολομέλεια συνεδρίασε με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, με τους ευρωβουλευτές να τονίζουν ότι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της περιόδου 2021-2027 πρέπει να λάβει επαρκή χρηματοδότηση. Με φόντο τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό στις 20 Φεβρουαρίου, τα μέλη του ΕΚ υπογράμμισαν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση, καθώς και να συνεχίσει να υποστηρίζει τους αγρότες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους νέους, τους ερευνητές και τους επιχειρηματίες.


Την ίδια μέρα, το ΕΚ ενέκρινε τις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών και προστασίας των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ. Στόχος είναι η εξάλειψη του 99% των δασμών τα επόμενα χρόνια, η ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξή που μας παραχώρησε ο ευρωβουλευτής Γκίρτ Μπουρζουά (ΕΣΜ, Βέλγιο).


Το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα την Τετάρτη, με το οποίο καθορίζει τη θέση του για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι για τις ευρωπαϊκές και βρετανικές εταιρείες, αναφορικά με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, τη φορολογία, τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις.


Την Τρίτη, η ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και την Τετάρτη υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο τονίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μια νομισματική πολιτική που θα προωθεί την ανάπτυξη, με τη συμβολή των κρατών-μελών.


Η αυτοματοποιημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να είναι γρήγορη και αποτελεσματική, στερείται ωστόσο ανθρώπινης λογικής και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους καταναλωτές. Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα ζητώντας την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη διασφάλιση ότι οι βάσεις δεδομένων στις οποίες βασίζονται αυτοματοποιημένες αποφάσεις δεν είναι μεροληπτικές.


Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επίσης την Τετάρτη, τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η ΕΕ για να εξασφαλίσει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Την Πέμπτη το ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα ζητώντας τη δέσμευση της ΕΕ για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, με φόντο συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών.


Σε συζήτηση το βράδυ της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την “έκρηξη” του κορωναϊού και την ανάγκη συλλογικών προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.

Την Τετάρτη, το ΕΚ ζήτησε ένα υποχρεωτικό πανευρωπαϊκό σύστημα για την καταγραφή κατοικίδιων ζώων και μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου σε ολόκληρη την ΕΕ.


Τη Δευτέρα, το ΕΚ συζήτησε τις νέες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με το πως η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα γίνει πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη.


Η ολομέλεια του Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη για τους νέους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανέλαβαν την τα καθήκοντά τους την 1η Φεβρουαρίου μετά το Brexit, που οδήγησε στην αναδιανομή των εδρών στο ΕΚ και στην αριθμητική ανασύνταξη των επιτροπών.