Προσεχώς στο ΕΚ: Δικαιώματα των καταναλωτών, βιομηχανική στρατηγική, ελευθερία των MME 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, η βιομηχανική στρατηγική και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην ατζέντα της ολομέλειας της 23-26 Νοεμβρίου.

Προστασία των καταναλωτών


Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης ενιαίας αγοράς ενισχύοντας το "δικαίωμα στην επισκευή" των καταναλωτών, αποτρέποντας πρακτικές που σκόπιμα μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και προωθώντας μια νοοτροπία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Ζητούν επίσης να γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων και την προστασία των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν νέους κανόνες που θα επιτρέπουν σε ομάδες καταναλωτών να αναλαμβάνουν συλλογική νομική δράση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας πρόκειται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Βιομηχανική στρατηγική


Οι ευρωβουλευτές συζητούν για τη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ τη Δευτέρα και αναμένεται να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα την Τετάρτη, ζητώντας αναθεώρηση της πρότασης της Επιτροπήςπροκειμένου να αντικατοπτρίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, συμβάλλοντας παράλληλα στους και ψηφιακούς στόχους της ΕΕ .

Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης


Η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ βρίσκεται υπό εξέταση τη Δευτέρα, με τα ζητήματα της προστασίας των δημοσιογράφων, της πολιτικής παρέμβασης, της παραπληροφόρησης και του ρόλου των πλατφορμών να τίθενται στο επίκεντρο. Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν για την ουγγρική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ψηφιακή δικαιοσύνη


Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες που στοχεύουν να καταστήσουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πιο γρήγορη, φθηνή και φιλική προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ μέσω της εφαρμογής νέων ψηφιακών λύσεων.

Προτεραιότητες της συνόδου κορυφής


Ενόψει της συνόδου κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να θίξουν ζητήματα όπως ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και το κράτος δικαίου, οι δοκιμές και τα εμβόλια για τον COVID-19, οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε συζήτηση με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη.

Ανακαλύψτε 10 πρωτοβουλίες της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη μετά τον COVID-19.

Εξάλειψη της αστεγίας


Τη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εξαλείψει την αστεγία έως το 2030.

Άλλα θέματα


Μεταξύ των άλλων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται:

  • τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ
  • μια νέα φαρμακευτική στρατηγική
  • το δικαίωμα στην άμβλωση στην Πολωνία
  • οικονομική ενίσχυση ύψους 823 εκατ. ευρώ σε οκτώ κράτη μέλη που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
  • η κλιμάκωση των εντάσεων στην Κύπρο έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας