Προσεχώς στο ΕΚ: Πράσινα πιστοποιητικά, επενδύσεις της ΕΕ, σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ και το Ψηφιακό Πράσινο πιστοποιητικό στην ολομέλεια του Απριλίου.

Προσεχώς στην ολομέλεια: ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά, εμπόριο και συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, έρευνα και καινοτομία.

Το Κοινοβούλιο ψηφίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, που στοχεύει στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού. Το Κοινοβούλιο ψηφίζει για προγράμματα επενδύσεων που στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης για την περίοδο 2021-2027. Μεταξύ των προγραμμάτων προς έγκριση συγκαταλέγονται το πρόγραμμα "Ορίζων Ευρώπη" για την έρευνα και την καινοτομία, το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και την κλιματική δράση, το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη και ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επίσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, το Ταμείο Προσαρµογής στην Παγκοσµιοποίηση και το Πρόγραμμα της Ενιαίας Αγοράς.

Υπό ψηφοφορία τίθεται και η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που τέθηκε σε (προσωρινή) ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Η συναίνεση των ευρωβουλευτών είναι απαραίτητη για να τεθεί η συμφωνία οριστικά σε ισχύ.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για την καλύτερη προστασία και στήριξη επιβατών τρένου σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου ψηφίζουν επίσης κανόνες για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Βάσει των νέων κανόνων, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα έχουν την υποχρέωση να αποσύρουν από το διαδίκτυο περιεχόμενο που προωθεί την τρομοκρατία μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που λάβουν σχετική εντολή από τις εθνικές αρχές.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων πρόκειται να βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και οι πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε η Κίνα σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και πολιτικές προσωπικότητες. Το Κοινοβούλιο ψηφίζει επίσης για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Ινδία.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας φορολογικής πολιτικής, κλιματικά ουδέτερες θαλάσσιες μεταφορές ως το 2050 και την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού Μητρώου Διαφάνειας. Το Μητρώο Διαφάνειας αποτελεί μια βάση δεδομένων των ομάδων ειδικών συμφερόντων, σκοπός των οποίων είναι να επηρεάζουν τη διαμόρφωση πολιτικής και τη θέσπιση νομοθεσίας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Θέλετε να εκφράσετε την άποψή σας σχετικά με παρόμοια και άλλα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ;  Κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί μέσω της πλατφόρμας για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης!