“Ήρθε η ώρα να ανοιχτούμε στους πολίτες”: Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε επίσημα στις 9 Μαΐου με μία πανηγυρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η Διάσκεψη δίνει σε όλους τους Ευρωπαίους την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης και να υποβάλουν προτάσεις για μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, κατόπιν της δημιουργίας της πολυγλωσσικής ψηφιακής πλατφόρμας της Διάσκεψης τον Απρίλιο. Η πλατφόρμα συλλέγει όλες τις συστάσεις των πολιτών και διευκολύνει την ανταλλαγή ιδεών.


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν εκφώνησαν ομιλίες κατά τη διάρκεια της τελετής, υπό την παρουσία φοιτητών Erasmus+ και μελών της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης.


Πάνω από 500 πολίτες ήταν παρόντες μέσω μεγάλων τηλεοπτικών οθονών. Στην τελετή έλαβαν επίσης μέρος υπουργοί, ευρωβουλευτές, μέλη εθνικών κοινοβουλίων και άλλοι προσκεκλημένοι.


Όλοι οι Ευρωπαίοι καλούνται να συμμετάσχουν


Όπως τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της τελετής, η Διάσκεψη επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι πολίτες θέλουν να αναλάβουν ευθύνες, θέλουν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, το μέλλον τους, το μέλλον του πλανήτη", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. "Ήρθε η ώρα να ανοιχτούμε στους πολίτες και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο - αυτός είναι ο στόχος αυτής της Διάσκεψης".


"Η Ένωσή μας χρειάζεται μια νέα πνοή δημοκρατίας κι αυτός είναι ο στόχος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που ξεκινάει σήμερα", συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σημαίνοντας την έναρξη της τελετής. "Ελπίζω ότι η Διάσκεψη αυτή θα οδηγήσει στην επιστροφή σπουδαίων έργων, σπουδαίων φιλοδοξιών, σπουδαίων ονείρων."


"Η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μήνυμα επιστοσύνης στο μέλλον το οποίο θέλουμε να στείλουμε σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης", τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου. "Αυτή η Διάσκεψη είναι ανοιχτή. Είναι ανοιχτή ώστε όλοι σας να μπορέσετε να λάβετε συμμετοχή", πρόσθεσε μετά τη λήξη της τελετής, απευθυνόμενος σε όλους τους Ευρωπαίους.


"Πρέπει να ακούσουμε όλες τις φωνές - τόσο τις επιδοκιμαστικές όσο και τις επικριτικές - και να δώσουμε συνέχεια σε όλα όσα συμφωνηθούν. Όμως πιστεύω ειλικρινά ότι η Διάσκεψη αυτή συνιστά πραγματική ευκαιρία συνένωσης των Ευρωπαίων και συσπείρωσης γύρω από ένα κοινό όραμα για το μέλλον, ακριβώς όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές", είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν.


Οι συμπρόεδροι της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης, Γκι Φερχόφστατ (Κοινοβούλιο), Άννα Πάουλα Ζακαρίας (Συμβούλιο) και Ντουμπράβκα Σουίτσα (Επιτροπή) απάντησαν σε βιντεοσκοπημένες ερωτήσεις πολιτών.


Τα μουσικά μέρη της εκδήλωσης ερμήνευσαν ο βιολιστής Renaud Capuçon και το κουαρτέτο Karski - ένα κουαρτέρο Πολωνών και Γάλλων μουσικών από τις Βρυξέλλες.


Πώς θα θέλατε εσείς να διαμορφωθεί το μέλλον της ΕΕ; Μοιραστείτε τις ιδέες και προτάσεις σας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Διάσκεψης!