Βασικά σημεία ολομέλειας: Covid-19, κλίμα και πολιτισμός 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το Κοινοβούλιο συζήτησε την άρση των πατεντών των εμβολίων COVID-19 και κατέληξε σε συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19.

COVID-19


Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν, την Πέμπτη, σε προσωρινή συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τη νόσο COVID-19 με στόχο τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το πιστοποιητικό θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου.


Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις όσον αφορά την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Ορισμένοι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την ιδέα ως ουσιαστικό βήμα για την επίσπευση των εμβολιασμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η άρση των πατεντών δεν θα επιτάχυνε την διανομή εμβολίων και θα έβλαπτε την καινοτομία.


Κλίμα

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες να ανταπεξέλθουν στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της χάραξης μιας στρατηγικής για το υδρογόνο που αναμένεται να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης. Υπογράμμισαν ότι μόνο το πράσινο υδρογόνο - που λαμβάνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας σε βάθος χρόνου. Ζήτησαν επίσης την αποσαφήνιση της διάκρισης μεταξύ ανενεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και την όσο το δυνατόν συντομότερη κατάργηση του υδρογόνου που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.


Επιπλέον, τα μέλη του Κοινοβουλίου ζήτησαν την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις περιβαλλοντικές ευθύνες των εταιρειών. Κάλεσαν δε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και να καταδικάσει κάθε επίθεση εναντίον τους.


Πολιτισμός, παιδεία και εκπαίδευση

 

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το νέο πρόγραμμα Erasmus+, το εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό στην Ευρώπη. Η χρηματοδότησή του για την περίοδο 2021-2027 σχεδόν θα διπλασιαστεί (υπερβαίνοντας τα 28 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με τα προηγούμενα επτά χρόνια (14,7 δισ. ευρώ).


Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το ανανεωμένο πρόγραμμα της ΕΕ που παρέχει ευκαιρίες σε όσους νέους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές ή να εργαστούν σε προγράμματα στη χώρα τους ή στο εξωτερικό. Το ανανεωμένο πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής νέων ανθρώπων που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα.


Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη", το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δέσμευση για τη στήριξη του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα της ΕΕ. Το νέο πρόγραμμα θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2017, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική, την καταπολέμηση των αποκλεισμών και την προώθηση των γυναικών καλλιτεχνών.

Σε έκθεση που υιοθετήθηκε την ίδια μέρα, οι ευρωβουλευτές πρότειναν την καταπολέμηση της παράνομης διαδικτυακής μετάδοσης αθλητικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης ή απενεργοποίησης αυτών των διαδικτυακών ροών το αργότερο 30 λεπτά μετά την ενημέρωση της εκάστοτε πλατφόρμας.


Ψηφιακός μετασχηματισμός και τεχνητή νοημοσύνη

 

Σε ψήφισμα σχετικά με το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, το Κοινοβούλιο ζήτησε περισσότερη στήριξη για την ψηφιακή καινοτομία και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ξεχωριστή έκθεση σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στον οπτικοακουστικό και πολιτιστικό τομέα και στην εκπαίδευση, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποτρέπονται οι κοινωνικές, πολιτιστικές προκαταλήψεις ή οι προκαταλήψεις με βάση το φύλο.


Επιπλέον, τα μέλη του Κοινοβουλίου ενέκριναν μέτρα για την ίδρυση ενός νέου ευρωπαϊκού κέντρου κυβερνοασφάλειας που θα ενισχύσει την ικανότητα αντιμετώπισης απειλών στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ΕΕ.


Εξωτερικές υποθέσεις

Οι ευρωβουλευτές έκαναν έκκληση για άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Κατά τη διάρκεια συζήτησης, την Τρίτη, υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών και καταδίκασαν το πρόσφατο κύμα αντισημιτισμού που έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη.


Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Τουρκίας αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος, προειδοποίησαν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που υιοθετήθηκε την Τετάρτη.


Την ίδια μέρα, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την σύναψη άτυπων συμφωνιών σχετικά με την επιστροφή και επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών σε τρίτες χώρες. Την επόμενη μέρα, ζήτησαν τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση που θα ομαλοποιήσει τη μετανάστευση, θα προσελκύσει απαραίτητους εργαζόμενους, θα υπονομεύσει τους διακινητές και θα διευκολύνει την ένταξη.