Μέλλον της Ευρώπης: προτάσεις πολιτών για τη δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι πολίτες συναντήθηκαν στη Φλωρεντία στις 10-12 Δεκεμβρίου και κατέληξαν σε συμπεράσματα σχετικά με την προστασία της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: οι πολίτες εξάγουν συμπεράσματα για το κράτος δικαίου, τις αξίες της ΕΕ και τα δικαιώματα

200 ευρωπαίοι πολίτες συναντήθηκαν στη Φλωρεντία, στις 10-12 Δεκεμβρίου, για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Ήταν η τρίτη και τελευταία συνάντηση της ομάδας πολιτών για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια. Ορισμένα μέλη της ομάδας συνδέθηκαν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

Οι προτάσεις τους κινήθηκαν γύρω από πέντε θεματικές :

  • Προστασία δικαιωμάτων και απαγόρευση διακρίσεων
  • Ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου
  • Μεταρρύθμιση της ΕΕ
  • Οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας
  • Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

Οι συμμετέχοντες ψήφισαν 42 προτάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών συνεδριών της ομάδας. Κάθε πρόταση χρειαζόταν τη στήριξη του 70% τουλάχιστον των συμμετεχόντων για να υιοθετηθεί. Μόνο τρεις από αυτές δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό.

"Ήταν τρεις πολύ γεμάτες αλλά ενδιαφέρουσες μέρες. Πολλοί άνθρωποι είχαν διαφορετικές απόψεις, αλλά πετύχαμε ένα σπουδαία αποτέλεσμα", δήλωσε η Γκαμπριέλε Ελίζαμπεθ από τη Γερμανία.


Μάθετε περισσότερα για τις ομάδες ευρωπαϊων πολιτών και τους στόχους τους.


Προστασία δικαιωμάτων και απαγόρευση διακρίσεων

Οι συμμετέχοντες πρότειναν την εφαρμογή ποσοστώσεων στους χώρους εργασίας για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι μειονότητες, οι γυναίκες, η νεολαία ή οι ηλικιωμένοι. Οι εταιρείες που θα εφαρμόζουν αυτές τις ποσοστώσεις θα επωφελούνται από επιδότησεις και φορολογικές ελαφρύνσεις.


Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα και ο καθορισμός ελάχιστων προϋποθέσεων για την ανεξαρτησία των μέσων.

Ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου


Προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες αποτέλεσε και η προστασία των ευρωπαϊκών αξιών. Τα μέλη της ομάδας πρότειναν τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού που θέτει τον σεβασμό του κράτους δικαίου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων στα κράτη μέλη. Οι πολίτες ζητούν την επιβολή κυρώσεων για κάθε παραβίαση του κράτους δικαίου και όχι μόνο για εκείνες που συνδέονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.


Καλούν δε την ΕΕ να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει ότι οι πολιτικοί δεν έχουν μέσα ενημέρωσης στην ιδιοκτηρία τους και να στηρίξει τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ.

Μεταρρύθμιση της ΕΕ


Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η αλλαγή των ονομάτων των οργάνων της ΕΕ θα βοηθούσε στη διασαφήνιση του ρόλου που έχει το καθένα. Θεωρούν επίσης ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν κόμματα σε επίπεδο ΕΕ και να εκφράζουν τη θέση τους για ζητήματα εξαιρετικής σημασίας μέσω δημοψηφισμάτων που θα προκηρύσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η ομάδα πολιτών ζήτησε περισσότερες επενδύσεις για θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης (εκπαίδευση, υγεία, στέγαση, φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες), πρότεινοντας η χρηματοδότηση για τις επενδύσεις αυτές να γίνεται με έσοδα που προέρχονται από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας


Η καταπολέμηση του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης, η βελτίωση της ενημέρωσης που παρέχουν τα μέσα επικοινωνίας σχετικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, η παροχή μαθημάτων σε μετανάστες για θέματα ευρωπαϊκής δημοκρατίας και αξιών αποτελούν ορισμένες από τις ιδέες που υπέβαλε η ομάδα πολιτών σχετικά με την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.


"Θέλω οι άνθρωποι να μοιράζονται κοινές αξίες και θέλω οι ευρωπαίοι πολίτες να δουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Έχουμε κοινούς στόχους και κοινές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί", δήλωσε ο Ντάνιελ βαν Λόμβελ από την Ολλανδία.


Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών


Όσον αφορά τη βελτίωση της συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά, οι πολίτες πρότειναν τη διοργάνωση συνελεύσεων μεταξύ πολιτών, την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές και τη διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στα σχολεία. Επίσης, πρότειναν να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.


"Συνήθως, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τότε αντιλαμβάνονται καλύτερα ότι εκείνοι είναι οι αποδέκτες των μεταρρυθμίσεων. Συμμετέχουν έτσι περισσότερο στα κοινά και εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα επειδή αποτέλεσαν μέρος της διαδικασίας”, υπογράμμισε ο Γιάρνο Χιλβένιους από τη Φιλανδία.

Επόμενα βήματα

Οι εκπρόσωποι της ομάδας θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις προτάσεις τους κατά την επόμενη ολομέλεια της Διάσκεψης, στις 21-22 Ιανουαρίου. Η σύνοδος της ολομέλειας θα αποτελείται από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων, των εθνικών κοινοβουλίων, της κοινωνίας πολιτών και πολίτες.

Τα τελικά συμπεράσματα της Διάσκεψης θα περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στους προέδρους του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής και οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται βάσει αυτών των προτάσεων.


Οι υπόλοιπες ομάδες ευρωπαίων πολιτών θα συνεχίσουν τις εργασίες τους ως εξής:


  • Ομάδα 1 - οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνης, εργασία, νεολαία, αθλητισμός, πολιτισμός, εκπαίδευση και ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Ομάδα 3 - κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, υγεία
  • Ομάδα 4 - η ΕΕ στον κόσμο, μετανάστευση

Μοιραστείτε τις ιδές για το μέλλον της Ευρώπης στην πλατφόρμα της Διάσκεψης.

Μάθετε περισσότερα