Μέλλον της Ευρώπης: Η Διάσκεψη ολοκληρώνει της εργασίες της με υπόσχεση αλλαγής 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έλαβαν την τελική έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και δεσμεύτηκαν να δώσουν συνέχεια στις προτάσεις των πολιτών.

Η έκθεση περιλαμβάνει 49 προτάσεις με πάνω από 300 μέτρα, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Διάσκεψης στις 30 Απριλίου, και παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης της Διάσκεψης την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, στο Στρασβούργο.


Σε ομιλία τους κατά τη διάρκεια της τελετής, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αναγνώρισαν ότι η εφαρμογή ορισμένων από τις πιο φιλόδοξες προτάσεις θα απαιτούσε την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ.


"Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μία καθοριστική στιγμή ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και καμία πρόταση μεταρρύθμισης δεν πρέπει να είναι εκτός ορίων. Πρέπει να υποδεχτούμε οποιαδήποτε διαδικασία κριθεί αναγκαία για αυτό τον σκοπό", δήλωσε η Μετσόλα.


Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ήδη την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης των Συνθηκών, σε ψήφισμα της 4ης Μαΐου, η οποία ενδέχεται να χρειαστεί τη σύγκληση ειδικής Συνέλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής και εθνικών κοινοβουλίων.


"Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των προσδοκιών του κόσμου και όσων μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και η σύγκληση Συνέλευσης πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Υπάρχουν θέματα που απλά δεν μπορούν να περιμένουν", πρόσθεσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου.


Η μελλοντική πορεία της Ευρώπης


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η μεταρρύθμιση των συνθηκών θα έδινε στην ΕΕ τη δυνατότητα να "οδεύσει προς ένα απλούστερο μέλλον" και θα "παρείχε νομιμότητα στον δημοκρατικό έλεγχο" που θέλησε να διασφαλίσει αυτή η Διάσκεψη.


Τάχθηκε υπέρ της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία (και όχι πλέον με ομοφωνία) εντός του Συμβουλίου: "Ξέρουμε τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε: πρέπει να γενικευτεί η λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία για τις κύριες δημόσιες πολιτικές μας".


Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να εξετάσει ενδελεχώς τις νέες προτάσεις, οι οποίες βασίστηκαν σε ιδέες και συστάσεις πολιτών, και να τις παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο, κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.


"Υπάρχουν ήδη πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς καθυστέρηση. Κι αυτό ισχύει και για τις προτάσεις που απαιτούν την ανάληψη νέων δράσεων", είπε, τονίζοντας ότι πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα μπορούν να ληφθούν στα πλαίσια των υφιστάμενων συνθηκών.


Άλλοι ομιλητές ζήτησαν την εύρεση τρόπων διασφάλισης της άμεσης και μόνιμης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.


"Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει, πέρα από τις εκλογές, να θεσμοθετήσουμε την άμεση συμμετοχή των πολιτών ως αντίδοτο στον διχασμό που διέπει την κοινωνία μας", είπε ο συμπρόεδρος της Διάσκεψης, Γκι Φερχόφστατ.


Μια σκέψη για την Ουκρανία


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ακόμα πιο εμφανή την ανάγκη μεταρρύθμισης της ΕΕ, υπογράμμισαν οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.


Ο σημερινός κόσμος είναι "πιο επικίνδυνος" και "ο ρόλος της Ευρώπης έχει αλλάξει", είπε η Μετσόλα. "Το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας. Η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματική. Και το κόστος μιας αποτυχίας είναι εξαιρετικά σημαντικό", πρόσθεσε.


Οι προτάσεις των πολιτών


Η τελική έκθεση της Διάσκεψης επισφραγίζει μια πολύμηνη διαδικασία συναντήσεων και συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη. Η έκθεση βασίζεται σε ιδέες που υποβλήθηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Διάσκεψης και συστάσεις ομάδων πολιτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η χορήγησης του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η διασφάλιση του δικαιώματος υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες, η ενεργειακή μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με το περιβάλλον, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις αξίες της ΕΕ.


"Όταν θα είμαι 65 ετών, το 2070, θέλω να μπορώ να λέω στα εγγόνια μου πολλές θετικές αλλαγές προέκυψαν από αυτή τη μοναδική άσκηση", είπε η 16χρονη Καμίλ Ζιράρ, από τη Γαλλία.


Πάνω από 43.000 συνεισφορές καταγράφηκαν στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης.


Ανακαλύψτε την τελική έκθεση της Διάσκεψης.