Προεδρία της Τσεχίας στο Συμβούλιο της ΕΕ: οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών

Την 1η Ιουλίου, η Τσεχία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τσέχοι ευρωβουλευτές μοιράζονται μαζί μας τις προσδοκίες τους.

Το σύνθημα της τσεχικής προεδρίας © European Union 2022
Το σύνθημα της τσεχικής προεδρίας © European Union 2022

Η Γαλλία παρέδωσε τη "σκυτάλη" της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη Τσεχία, την οποία θα διαδεχθεί με τη σειρά της η Σουηδία, τον Ιανουάριο του 2023. Μαζί αποτελούν την τρέχουσα τριάδα της προεδρίας, η οποία θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και ένα κοινό πρόγραμμα για μια περίοδο 18 μηνών, αλλά κάθε χώρα έχει επίσης τις δικές της προτεραιότητες.

Οι προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας

  1. Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και της μεταπολεμικής ανάκαμψης της Ουκρανίας
    2. Ενεργειακή ασφάλεια
    3. Ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης και της ασφάλειας του κυβερνοχώρου
    4. Ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών
    5. Στρατηγική ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

Μάθετε περισσότερα για τις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας.


Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, συζήτησε το πρόγραμμα της προεδρίας με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 16 Ιουνίου. "Οι σημερινές συναντήσεις θα μας επιτρέψουν να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα μόλις ξεκινήσει [η προεδρία] την 1η Ιουλίου, επειδή ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουμε τους επόμενους μήνες θα καθορίσει το μέλλον της κοινής μας Ευρώπης", είπε η Μετσόλα.

Η Ευρώπη ως καθήκον: επανεξέταση, ανοικοδόμηση, ανασύσταση.
Το σύνθημα της τσεχικής προεδρίας

Οι Τσέχοι ευρωβουλευτές μοιράστηκαν μαζί μας τις προσδοκίες και απόψεις τους σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας.

Για τον ευρωβουλευτή Λούντεκ Νιεντερμάγιερ (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πρόκληση από άποψη νομοθεσίας είναι η ολοκλήρωση τουλάχιστον μέρους του πακέτου Fit for 55 και του πακέτου για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία συνιστά άλλο ένα σημαντικό ζήτημα. "Μπορούμε να επωφεληθούμε από την καλή φήμη και τα εύσημα που έχουν κερδίσει οι χώρες της περιοχής μας με τη σαφή και ταχεία ανταπόκρισή τους", είπε. Ο Νιεντερμάγιερ ελπίζει ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δράση της ΕΕ για τη διασφάλιση μιας θετικότερης αντίληψης στη Τσεχία θα είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας.

Σημειώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της ανάγκης για κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η ευρωβουλευτής Ράντκα Μάξοβα (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) είπε: "Θα ήθελα να δω την τσεχική προεδρία να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση γίνεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και ελπίζω να την δω να αναλαμβάνει ισχυρή δράση στον τομέα της ψυχικής υγείας".

Η Ντίτα Χαράζνοβα (Renew) πιστεύει ότι στο επίκεντρο της προεδρίας θα βρεθούν ο πόλεμος και οι συνέπειές του. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια ενωμένη ισχυρή απάντηση της ΕΕ στη Ρωσία, αλλά και να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά". Οι βασικές προκλήσεις θα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, είπε.

Η Βερόνικα Βρετσιόνοβα (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) συμφώνησε λέγοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες από την ίδρυσή της". "Το καθήκον της τσεχικής προεδρίας θα είναι να συμβάλει στην επιτυχή υπέρβαση αυτής της κρίσης", είπε, προσθέτοντας ότι το σύνθημα της προεδρίας αναδεικνύει αυτόν το στόχο με μεγάλη ακρίβεια.

Ο Μάρτσελ Κολάγια (Πράσινοι) προειδοποίησε ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι. "Είναι πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές χώρες να χρειαστεί να επιδείξουν ενότητα και αλληλεγγύη όπως ποτέ πριν. Η Τσεχία πρέπει να ενεργήσει ως αξιόπιστος εταίρος που χτίζει γέφυρες και αναζητά πάντα συμβιβασμό".

Η Κατερίνα Κονέτσνα (Η Αριστερά) ελπίζει ότι παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τσεχική προεδρία θα μπορέσει να αφιερώσει χρόνο και σε άλλες προκλήσεις, όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις σπάνιες ασθένειες και την οδηγία για την καταναλωτική πίστη. "Το απαιτεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για τους Ευρωπαίους, λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Ντάβιντ (Ταυτότητα και Δημοκρατία), η Ευρώπη κατευθύνεται προς μια κρίση "που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα ίδια τα λάθη και στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στις 'αντι-ρωσικές' κυρώσεις και στην Πράσινη Συμφωνία". Έθεσε, ωστόσο, σε αμφισβήτησε την ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων εκ μέρους της τσεχικής κυβέρνησης.