Φορολογική διαφάνεια 
Ο αγώνας για δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα  

Οικονομία  Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   

Η ΕΕ στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στο ζήτημα της φορολογίας των πολυεθνικών. ©Sasirin Pamai, European Union – EP        

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εργαστούν για τη θέσπιση κανόνων ώστε οι πολυεθνικές να δηλώνουν πόσους φόρους πληρώνουν σε κάθε χώρα.

Intro photo for the TAXE Top Story ©BELGA/ILLUSTRA/A.MARCHI        

Με σκοπό να πατάξει τον φορολογικό ανταγωνισμό στην ΕΕ, το ΕΚ απαιτεί διαφάνεια στην φορολόγηση των επιχειρήσεων και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Επίσης, το ΕΚ σύστησε δύο ειδικές επιτροπές για τις φορολογικές αποφάσεις που εξετάζουν τις πιθανές περιπτώσεις, όπου ορισμένα κράτη μέλη έχουν χρησιμοποιήσει ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ευνόησαν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Βίντεο 

Άρθρα 

Βίντεο με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς ενώ καταθέτει στην εξεταστική επιτροπή του ΕΚ        

“Θα πρέπει να τονίσω ότι το 80% των δραστηριοτήτων που περιγράφονται στα έγγραφα του Παναμά δεν έγιναν στον Παναμά, κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο”, είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Νοεμβρίου. Ο Στίγκλιτς, που υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα μετά το σκάνδαλο σύμβουλος της κυβέρνησης του Παναμά, προσκλήθηκε από την ειδική εξεταστική επιτροπή του ΕΚ, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα.

Δελτία Τύπου 

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Vestager, συνάντησε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια την Τετάρτη το απόγευμα, την ευρεία στήριξη των ευρωβουλευτών αναφορικά με την ετυμηγορία της Επιτροπής, ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρία Apple Inc. παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που της επέτρεψαν να πληρώνει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικά λιγότερο φόρο συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις.

Μάρκους Φέρμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία).        

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ότι η Apple θα πρέπει να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την φορολογία των μεγάλων πολυεθνικών. Μιλήσαμε με τον Μάρκους Φέρμπερ, εισηγητή του ΕΚ στο ζήτημα, ο οποίος δήλωσε ότι το ΕΚ στηρίζει απόλυτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταλάβουν ότι η προσέλκυση επενδύσεων προσφέροντας ειδικά φορολογικά καθεστώτα, είναι παράνομη βάσει των κανόνων της ΕΕ

Δελτία Τύπου 

Ο κώδικας δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων για τα μέλη της Επιτροπής, και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές στη χθεσινή συζήτηση με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πρώην και νυν μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άρθρα 

©AP Images/ European Union-EP.        

Η φοροδιαφυγή και η καταπολέμησή της αποτελούν από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την ΕΕ. Το ίδιο όμως αισθάνονται και οι πολίτες, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόματρου, το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα από όσα κάνει σήμερα στον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης.

Δελτία Τύπου 

Την πρόταση της Επιτροπής για τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής χαιρέτισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Τετάρτη. Ζήτησαν, ωστόσο, τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων στις εκπτώσεις για τις πληρωμές τόκων, αυστηρότερους κανόνες για τα εισοδήματα που προέρχονται από την αλλοδαπή, αύξηση της διαφάνειας των καταπιστευμάτων και ιδρυμάτων, κατάρτιση "μαύρης λίστας" των φορολογικών παραδείσων και καταλόγου κυρώσεων για τις μη συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας.

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ όρισε την Πέμπτη τα 65 μέλη που θα αποτελέσουν την εξεταστική επιτροπή “Panama Papers” και η οποία θα διερευνήσει περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Η εντολή της εν λόγω επιτροπής έχει ήδη εγκριθεί από τις 8 Ιουνίου και η συντμημένη ονομασία της είναι “PΑΝΑ”.

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τετάρτη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις αποκαλύψεις των "Panama Papers" σχετικά με τις offshore εταιρείες και τους τελικούς δικαιούχους τους. Η 65μελής επιτροπή θα διερευνήσει τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις και περιπτώσεις κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Θα έχει στη διάθεσή της δώδεκα μήνες για να παρουσιάσει την τελική της έκθεση.

Άρθρα 

Γράφημα.        

Μέτρα για την καταπολέμηση των πιο κοινών πρακτικών φοροαποφυγής, συζητά η ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη, 7 Ιουνίου, ενώ οι προτάσεις του ΕΚ τίθενται προς ψηφοφορία την Τετάρτη, 8 Ιουνίου. Στο γράφημα θα βρείτε πληροφορίες για για τη νομοθεσία εταιρικών φορολογικών συντελεστών και των αντίστοιχων φορολογικών εσόδων στα κράτη μέλη.

Χρήματα σε κύκλο        

Το πρωί της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τα σχέδια της ΕΕ, που έχουν σκοπό να καταστήσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων δικαιότερη και πιο αποτελεσματική. Το σκάνδαλο Luxleaks, αποκάλυψε ότι κάποια κράτη μέλη, δημιουργούν ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα για τις μεγάλες πολυεθνικές. Το ΕΚ, έχει συστήσει δύο ειδικές επιτροπές και κάλεσε την Επιτροπή να θεσπίσει νομοθεσία που θα περιορίζει αυτές τις πρακτικές.

Γράφημα για την φορολογία στην ΕΕ        

Μετά το σκάνδαλο των LuxLeaks και τις διαρροές των εγγράφων του Παναμά, η νομοθεσία και οι πρωτοβουλίες για ζητήματα φορολογίας, αποτελούν προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη ζητούν περισσότερη διαφάνεια και μέσα από τις δύο ειδικές επιτροπές εξετάζουν τις κακές φορολογικές πρακτικές, σε μια εποχή που οι κοινωνίες και οι οικονομίες αγωνίζονται να ανακάμψουν από την κρίση.

H Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και ο Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία).        

Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που έχουν τα κέρδη τους, είπε η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις με έκθεσή της, στην ολομέλεια του ΕΚ, στις 25 Νοεμβρίου. Οι δύο εισηγητές Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), μας είπαν ότι περιμένουν αλλαγές για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ωστόσο πρόσθεσαν ότι ήταν αρκετά δύσκολο να πάρουν απαντήσεις από τις πολυεθνικές και τα κ-μ, που κάλεσαν στις ακροάσεις της επιτροπής.

Άρθρα 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, παραθέτει τις προτάσεις του σχετικά με το πώς μπορεί να καταστεί δικαιότερο το σύστημα υπολογισμού και πληρωμής των εταιρικών φόρων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ άλλων, να καταστήσουν υποχρεωτική την υποβολή αναφορών από τις πολυεθνικές εταιρίες των οικονομικών τους στοιχείων (κερδών και φόρων) ανά χώρα και να θεσπίσουν κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιριών.

Δελτία Τύπου 

Το έργο της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φορολογικές αποφάσεις θα συνεχιστεί στο πλαίσιο μιας νέας εξάμηνης εντολής, η οποία ξεκινά σήμερα 2 Δεκεμβρίου. Αυτό αποφάσισε με ομοφωνία η Διάσκεψη των Προέδρων και υπερψήφισε η σύνοδος ολομέλειας του ΕΚ την Τετάρτη. Οι εργασίες της επιτροπής θα επικεντρωθούν στα επιζήμια εταιρικά φορολογικά καθεστώτα και πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Money Laundry        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να καταγράφονται σε κεντρικά μητρώα σε χώρες της ΕΕ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα τόσο στις αρχές όσο και σε άτομα με "έννομο συμφέρον", όπως π.χ. οι δημοσιογράφοι. Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου την οποία ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα συμβάλει στην καταπολέμηση των φορολογικών παραβάσεων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Δελτία Τύπου 

Η συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις που αφορούν τις πολυεθνικές αποτελεί μια "χαμένη ευκαιρία" στην προσπάθεια καταπολέμησης του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού, υποστήριξε την Τρίτη το ΕΚ με τη γνωμοδότηση του.

Άρθρα 

EC President Jean Claude Juncker is pictured during the debate on the fight against tax avoidance        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμμετείχε στην έκτακτη συζήτηση του ΕΚ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη κρυφών συμφωνιών που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.

Συνέντευξη με τον Alain Lamassoure        

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει δρομολογήσει σειρά από έρευνες για φορολογικές αποφάσεις, που ενδεχομένως να ευνόησαν πολυεθνικές εταιρείες στα 28 κράτη μέλη, ο ΕΚ δημιούργησε τη δική του επιτροπή για τις φορολογικές συμφωνίες και αποφάσεις. Ο επικεφαλής αυτής της επιτροπής ο Alain Lamassoure (ΕΛΚ, Γαλλία), μας είπε την άποψή του και τις προσδοκίες του από την επιτροπή.

A general view of Deutsche Bank's annual shareholder meeting in Frankfurt/Main, Germany, on May 21, 2015        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύπτουν πληροφορίες, ανά χώρα, επί των κερδών, για τους καταβληθέντες φόρους επί των κερδών και για τις δημόσιες εισπραχθείσες ενισχύσεις, είπαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη με τροπολογίες στο σχέδιο κανόνων όσον αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας και την προώθηση της μακροχρόνιας δέσμευσης των μετόχων στις εταιρείες.

Motion of censure against the Commission rejected by a large majority        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Γιούνκερ καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές (461 ψήφους κατά, 101 υπέρ, 88 αποχές). Η πρόταση μομφής είχε κατατεθεί από 76 ευρωβουλευτές μη εγγεγραμμένους και μέλη της πολιτικής ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας σε συνέχεια της συζήτησης στις 12 Νοεμβρίου με τον πρόεδρο Γιούνκερ για το σκάνδαλο φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο.

Άρθρα 

Το γλωσσάρι της φοροδιαφυγής        

Τί είναι οι φορολογικές αποφάσεις, υπάρχει διαφορά μεταξύ φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι τεχνικοί όροι που περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ;

Ειδική Επιτροπή για τη Φορολογία II