Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

EU-UK negotitations illustration image ©Thaut Images/Adobe Stock        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ ζητά να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μέσω ισχυρών δεσμεύσεων και να υπάρξει «δυναμική ευθυγράμμιση» στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους κανόνες της ΕΕ.

Red lines on Brexit negotiations        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Με μεγάλη πλειοψηφία (516 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 50 αποχές) οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν το επίσημο ψήφισμα που ορίζει τις βασικές αρχές και τις προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

Βίντεο για την επίσκεψη του προέδρου του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο        

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνάντηση του στις 20 Απριλίου με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο, τόνισε την σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών Βρετανίας και ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Το μήνυμα του ΕΚ είναι ξεκάθαρο: προτεραιότητα μας είναι οι πολίτες», είπε. Ο κ. Ταγιάνι συζήτησε για τη θέση του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις και προσκάλεσε την κ. Μέι να μιλήσει στο ΕΚ.

Άρθρα 

Conference of Presidents after the UK government’s triggered of Article 50 TEU        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος που συνέταξαν οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών ομάδων και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, στην οποία καθορίζονται οι όροι τους για την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οποιασδήποτε συμφωνίας αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη.

infographic illustration        

Η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, κοινοποιώντας έτσι επίσημα την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ένωση. ΕΕ και Βρετανία έχουν πλέον δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.Περισσότερα για τη διαδικασία και τον ρόλο του ΕΚ στο άρθρο που ακολουθεί.

Άρθρα 

Δικαιώματα της ιθαγένειας της ΕΕ        

ΕΕ και Βρετανία ξεκινούν σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα καθορίσει τους όρους της σχέσης τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το ΕΚ. Την Τετάρτη 5 Απριλίου οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις. Βασική αρχή των μελών του ΕΚ είναι η προστασία των συμφερόντων των πολιτών.

UK referendum: European Parliament debate on outcome and consequences        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.