Σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου 
Η συνεργασία τους μετά το Brexit 

Θέματα ΕΕ  Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   

Ανακαλύψτε πώς έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που η χώρα αποχώρησε από την ΕΕ και πώς οι δυο πλευρές θα συνεργαστούν για το εμπόριο, το κλίμα και άλλα ζητήματα.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Σε συζήτηση την Τρίτη, οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας που ορίζει τους κανόνες της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ αποδοκιμάζει το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές, ενώ τελειώνει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ ζητά να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μέσω ισχυρών δεσμεύσεων και να υπάρξει «δυναμική ευθυγράμμιση» στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους κανόνες της ΕΕ.

       

Σε συζήτηση στις 21 Οκτωβρίου, Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που να μην υπονομεύει τις αξίες της ΕΕ.

Βίντεο 

       
(Διάρκεια βίντεο:) 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Με μεγάλη πλειοψηφία (516 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 50 αποχές) οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν το επίσημο ψήφισμα που ορίζει τις βασικές αρχές και τις προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την κοινή στάση των 27 χωρών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων απέναντι στο Brexit και ζήτησαν η ενότητα αυτή να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση μιας βαθιάς μεταρρύθμισης της ΕΕ προς όφελος των πολιτών της.

Βίντεο 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Οι ευρωβουλευτές επανεπιβεβαίωσαν την προσήλωση της ΕΕ στην προστασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς, στη συζήτηση της Τετάρτης για το Brexit.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος που συνέταξαν οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών ομάδων και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, στην οποία καθορίζονται οι όροι τους για την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οποιασδήποτε συμφωνίας αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη.

       

Η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, κοινοποιώντας έτσι επίσημα την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ένωση. ΕΕ και Βρετανία έχουν πλέον δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.Περισσότερα για τη διαδικασία και τον ρόλο του ΕΚ στο άρθρο που ακολουθεί.

       

ΕΕ και Βρετανία ξεκινούν σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα καθορίσει τους όρους της σχέσης τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το ΕΚ. Την Τετάρτη 5 Απριλίου οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις. Βασική αρχή των μελών του ΕΚ είναι η προστασία των συμφερόντων των πολιτών.

Βίντεο