Brexit με συμφωνία ή χωρίς; Η ολομέλεια συζητά τις τελευταίες εξελίξεις

Είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πριν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ; Η ολομέλεια του ΕΚ συζητά τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις με τον πρόεδρο Γιουνκέρ.

Συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ για το Brexit - Σεπτέμβριος 2019.
Συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ για το Brexit - Σεπτέμβριος 2019

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου. Για να υπάρξει παράταση θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να το ζητήσει και τα 27 κράτη μέλη να την δεχτούν.


Οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών, κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας ήδη από τον Νοέμβριο του 2018. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο την έχει απορρίψει τρεις φορές. Το 2019, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία.


Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Brexit, στις 18 Σεπτεμβρίου και υιοθέτησαν ψήφισμα, στο οποίο επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για τη θέση της ΕΕ και δηλώνουν ότι θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης που δεν περιλαμβάνει μηχανισμό ασφαλείας για την Ιρλανδία.


Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι ο κίνδυνος για αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία είναι υπαρκτός.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είπε ότι «ο κίνδυνος για έξοδο χωρίς συμφωνία παραμένει υπαρκτός και αν πραγματοποιηθεί θα είναι επειδή το αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση και δεν θα είναι ποτέ από επιλογή της ΕΕ. Για αυτό πιστεύω ότι τώρα είναι καλύτερο να συγκεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, που να είναι επιθυμητό και δυνατό¨.


Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ είπε: «Σήμερα δεν είναι η Βρετανία που αποχωρεί από την ΕΕ, είναι οι δουλειές και οι επιχειρήσεις που αποχωρούν από τη Βρετανία. Το ένα τρίτο των βρετανικών επιχειρήσεων σχεδιάζουν ή έχουν ήδη φύγει από εκεί. Πολλοί από αυτούς που βρίσκονται σήμερα εδώ, στην ολομέλεια, έχουν ήδη μετανιώσει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα το να λες στους Ευρωπαίους, το γεγονός ότι το Brexit αποτελεί ανοησία και ότι προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα... για αυτό μας βοηθήσατε πολύ».


Ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι η αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι το δίκτυ ασφαλείας αποτελεί μια πραγματική λύση για την επίλυση προβλημάτων: «Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε φυσικά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και θέλουμε να διασφαλίσουμε την οικονομία ολόκληρου του νησιού».


Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ιράτχε Γκαρσία Πέρες, από την Ισπανία κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να εγγυηθεί το δικαίωμα των Ευρωπαίων που ζουν στην Βρετανία: «Οι πολίτες δεν θα πρέπει ποτέ να πληρώσουν το τίμημα για τα λάθη των πολιτικών τους», είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτική της ομάδα στηρίζει τους Βρετανούς που επιθυμούν να αλλάξουν τη θέση τους για το Brexit, «οι Σοσιαλιστές έβλεπαν πάντα την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ως ιστορικό λάθος και για αυτό είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους Βρετανούς εάν θελήσουν να επανεξετάσουν αυτή τους της απόφαση».


Ο επικεφαλής του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις, Γκι Φερχόφστατ, είπε ότι το ενδεχόμενο για τη σύναψη συμφωνίας είναι ακόμα ανοιχτό. Ωστόσο, επέκρινε το χειρισμό των δικαιωμάτων των πολιτών από τη Βρετανία και ζήτησε «την αυτόματη καταχώριση όλων των Ευρωπαίων πολιτών» που ζουν στην ΕΕ. Σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, δήλωσε ότι «αυτό το Κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί ποτέ μια συμφωνία που θα παρέχει στη Βρετανία όλα τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου, με μηδενικούς δασμούς, που δεν θα ευθυγραμμίζεται με τα οικολογικά και κοινωνικά μας πρότυπα...» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε μια Σιγκαπούρη από τη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ».


«Δεν επιλέξαμε το Brexit αλλά σεβόμαστε την επιλογή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στη Βρετανία. Η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ότι ενεργούμε με καλή πίστη στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας, για την οποία λυπούμαστε», είπε ο επικεφαλής των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρτς.


Από τη μεριά του ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών, Τζέφρι Βαν Όρντεν, δήλωσε ότι «η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί μια συμφωνία, όχι όμως οποιαδήποτε αλλά μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο και τους πολίτες» και ζήτησε να υπάρχει ευελιξία και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές.



Ο Μάρκο Ζάνι, από την πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», είπε ότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θα πρέπει να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι «οι αποφάσεις που δεν ικανοποιούν τα ευρωπαϊκά όργανα δεν γίνονται αποδεκτές».


Τέλος, ο Μάρτιν Σίντερβαν από την πολιτική ομάδα της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», δήλωσε: «όταν έγινα μέλος του ΕΚ, άκουγα του υποστηρικτές του Brexit να λένε ότι πρέπει να καταστραφεί μια ολόκληρη αυτοκρατορία, αναφερόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που έχουν καταφέρει από τότε είναι να σπρώξουν τη Βρετανία στη μεγαλύτερη πολιτική της κρίση εδώ και δεκαετίες. Οι εργάτες και οι συνταξιούχοι θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα. Αυτή η πολιτική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε του Βρετανών ούτε των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύνδεσμοι