Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

Κρατάμε επαφή - Ευκολότερα, ασφαλέστερα, γρηγορότερα        

Οι κλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ θα κοστίζουν λιγότερο, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνίας θα ωφεληθούν από τους σαφέστερους κανόνες που φέρνει το νέο πακέτο τηλεπικοινωνιών για τις επενδύσεις.

Η ψηφιακή εποχή: ένας σύντομος οδηγός        

Όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής περιστρέφεται γύρω από το διαδίκτυο. Ωστόσο, τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι αρκετά. Ένα από αυτά είναι ο γεωγραφικός αποκλεισμός. Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνουν κανόνες για την αντιμετώπιση του γεωγραφικού αποκλεισμού και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ενιαία ψηφιακή αγορά.

Τέλος εποχής για τις εξωφρενικές επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής από τις 30 Απριλίου 2016.  
       

Ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της περιαγωγής, καθώς από αύριο οι προσαυξήσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις και τη χρήση δεδομένων στο εξωτερικό, μειώνονται ακόμα περισσότερο, ενώ από τις 15 Ιουνίου η χρήση κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό θα έχει το ίδιο κόστος με τις αντίστοιχες υπηρεσίες εντός της χώρας σου. Επίσης από αύριο οι κανόνες για τη διαδικτυακή ουδετερότητα τίθενται σε ισχύ.

Modern wireless technology illustration with a computer device ©BELGA_EASYFOTOSTOCK        

Στο διαδίκτυο μπορούμε πια να εργαζόμαστε, να κάνουμε αγορές, να παρακολουθούμε ταινίες και σειρές, να διαβάζουμε βιβλία και να ακούμε μουσική. Στις 6 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την στρατηγική της για τη δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς στην ΕΕ και νομοθετικές προτάσεις που θα έρθουν το 2015 και 2016. Το ΕΚ, ετοιμάζει έκθεση πρωτοβουλίας, που θα παρουσιάζει τη δική του θέση για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Άρθρα 

Ουδετερότητα στο διαδίκτυο        

Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, για την ανάπτυξη του διαδικτύου στο μέλλον. Αφορά την αρχή ότι όλη η κυκλοφορία στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με ίσους όρους, ανεξάρτητα από τον τύπο του περιεχομένου ή τις πλατφόρμες που εμπλέκονται. ΟΙ ευρωβουλευτές είναι έτοιμοι να συζητήσουν και να ψηφίσουν σχετικό νομοσχέδιο για την ισότητα στο διαδίκτυο, στην ολομέλεια του ΕΚ.

Woman using her smart phone outside        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Τέλος θα τεθεί στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ από τον Ιούνιο του 2017 και θα τεθούν σε εφαρμογή σαφείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο, μετά την υπερψήφιση του νέου νομοθετικού πακέτου για τις τηλεπικοινωνίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ψηφιακή εποχή: ένας σύντομος οδηγός        

Κάθε μέρα 315 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το ίντερνετ παράγοντας πλούτο και θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η αγορά είναι κατακερματισμένη σε μικρές εθνικές αγορές και αντιστοίχως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ανάπτυξης. Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Μάιο, τη στρατηγική για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά της ΕΕ. Τον Ιούνιο ΕΚ και Συμβούλιο συμφώνησαν στην κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής. Εμείς ετοιμάσαμε ένα μικρό γλωσσάριο εν όψει τη συνάντησης αυτής.

Άρθρα 

Παρίσι ©BELGA_EASYFOTOSTOCK ..        

Έχουν οι πολίτες το δικαίωμα να μοιράζονται τις δικές τους φωτογραφίες από δημόσια κτήρια; Τί γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα; Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, υπάρχουν ήδη περιορισμοί. Την άλλη εβδομάδα , στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές συζητούν την πιθανότητα επέκτασης αυτής της απαγόρευσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ζητήσαμε από δύο ευρωβουλευτές να μας πουν τη γνώμη τους.

Οι ευρωβουλευτές Andreas Schwab και Ramon Tremosa.        

Οι online επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τη θέση τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει το διαχωρισμό των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες, αποφάσισε το ΕΚ με ψήφισμά του στις 27 Νοεμβρίου. Συζητήσαμε με τους ευρωβουλευτές Andreas Schwab (ΕΛΚ, Γερμανία) και Ramon Tremosa (Φιλελεύθεροι , Ισπανία).

Οθόνη κινητού τηλεφώνου, που δείχνει κείμενο sms που λέει "τέλος στην περιαγωγή"        

Την Τετάρτη, η επιτροπή Βιομηχανίας του ΕΚ, έδωσε το πράσινο φώς στην πολιτική συμφωνία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής. Οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν ήδη από τον επόμενο χρόνο, ενώ από τις 15 Ιουνίου 2017 οι κλήσεις, τα μηνύματα και τα e-mail, σε άλλη χώρα θα έχουν το ίδιο κόστος με τις αντίστοιχες υπηρεσίες εντός της χώρας σου.

Συζήτηση για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά: ANSIP Andrus (Ευρωπαϊκή Επιτροπή),  GROSSETÊTE Françoise (ΕΛΚ), LAURISTIN Marju (Σοσιαλιστές), FORD Vicky (Μεταρρυθμιστές), CHARANZOVÁ Dita (Φιλελεύθεροι), DE JONG Dennis (Ευρωπαϊκή Αριστερά), REIMON Michel (Πράσινοι), BORRELLI David (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας), TROSZCZYNSKI Mylène (μη εγγεγραμμένοι).        

Την άρση των εμποδίων στην ψηφιακή αγορά και οικονομία, συζήτησε σήμερα η ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 6 Μαΐου τη στρατηγική της για τη δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς της ΕΕ, η οποία θα συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Ιουνίου. Η επίσημη στάση του ΕΚ απέναντι στη στρατηγική της Κομισιόν θα αποτυπωθεί σε έκθεσή του.