Ο οικονομικός αντίκτυπος του Covid-19: 100 δισ. ευρώ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

Η ΕΕ παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη στα κράτη-μέλη για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

An empty office de to coronavirus out-brake ©Prostock-studio/AdobeStock
©Prostock-studio/AdobeStock

Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού και έχει χρειαστεί να αναστείλουν προσωρινά ή να μειώσουν τις δραστηριότητές τους και τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους. Για να υποστηρίξει τους εργοδότες και να προστατεύσει τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους από την απώλεια θέσεων εργασίας ή εισοδήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέο προσωρινό μηχανισμό, που ονομάζεται SURE (υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης), για να βοηθήσει τις εθνικές προσπάθειες να προστατέψουν την απασχόληση. O νεός μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία στις 22 Σεπτεβρίου 2020.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων της ΕΕ που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη της να αντιμετωπίσουν την πανδημία.


Μάθετε τι κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του COVID-19.

Προστασία των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΕ θα παράσχει οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του προγράμματος SURE με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους σε χώρες της ΕΕ που ζητούν υποστήριξη. Η ενίσχυση χρηματοδοτεί εθνικά εργασιακά προγράμματα μικρής διάρκειας, προγράμματα ανεργίας και παρόμοια μέτρα προστασίας της εργασίας. Έως 100 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα και στα 27 κράτη-μέλη. Οι πρώτες δόσεις στα κράτη μέλη εκταμιεύθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2020.

Προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας

  • Eπιτρέπουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι στη συνέχεια λαμβάνουν αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος από το κράτος-μέλος.

Θα επιτρέπει στις οικογένειες να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και να συνεχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν την παραγωγική τους ικανότητα και τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της αγοράς. Μακροπρόθεσμα, τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας μπορούν να αποτρέψουν σοβαρότερες συνέπειες στην οικονομία και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν γρηγορότερα μετά την κρίση.

Χαιρετίζοντας τη δημιουργία του SURE και καλώντας τα κράτη-μέλη να την εφαρμόσουν γρήγορα, Λουτσία Ντουρίς Νικολσόνοβα (ΕΛΚ, Σλοβακία), πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης δήλωσε: “Είναι μια σημαντική έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ και ένα χρήσιμο μέσο για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού. Υποστηρίζοντας προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας και παρόμοια μέτρα, το SURE θα βοηθήσει τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.”

H λύση της ΕΕ για την στήριξη της απασχόλησης

Ενώ το SURE είναι ένα προσωρινό μέσο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νέα πρόταση για ένα ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας για την υποστήριξη της απασχόλησης και την προστασία των εργαζομένων που χάνουν τις δουλειές τους λόγω των οικονομικών σοκ.

Το ΕΚ δήλωσε ότι ένα τέτοιο βασικό σύστημα επιδομάτων ανεργίας θα συμβάλει άμεσα στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 17 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν το αίτημά τους για ένα μόνιμο ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη προστατεύονται σε περίπτωση που χάσουν το εισόδημά τους.

Ένα μελλοντικό ευρωπαϊκό Σύστημα Αντασφάλισης Ανεργίας στοχεύει στη μείωση της πίεσης στα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών, παρέχοντας στήριξη σε εθνικά μέτρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων και για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της μέσα στο 2020.

Μάθετε περισσότερα για το τι κάνει η ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας εδώ.