Ξαναχτίζοντας την Ευρώπη μετά τον Covid-19: oι ευρωβουλευτές ζητούν αποφασιστική δράση

Οι Ευρωπαίοι αναμένουν από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά για να δείξουν τον δρόμο έξω από την κρίση, τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση στην ολομέλεια.

Remote participation plenary debate with Commission and Council Presidents on the EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences
Some of the debate participants: some were in Brussels, others took part using a remote connecgtion

Σε συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 16 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και νέες, φιλόδοξες λύσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που έχουν προκύψει.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είπε κατά την ομιλία του: “Θέλουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση ισχυρότεροι και σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του αύριο… Είναι ύψιστης σημασίας ο συντονισμός της σταδιακής χαλάρωσης των απαγορεύσεων, καθώς και ο δρόμος για την έξοδο και την ανάκαμψη... προκειμένου να αποφευχθεί οπισθοδρόμηση ή οποιαδήποτε καταστροφική επιστροφή στην κρίση.”


Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τα σχέδια που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για εξασφάλιση μαζικών επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Η κα. φον ντερ Λάιεν, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τον ως την “μητρότητα της ανάκαμψής μας”. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη ενός νέου σχεδίου Marshall, σε σχέση με πρόγραμμα που βοήθησε στην ανοικοδόμηση των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


Ο κ. Μισέλ προέτρεψε την κοινή δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι “μερικές φορές χρειάζεται κρίση για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά”.


Από την πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, ο Εστεμπάν Γκονσάλες Πονς, (Ισπανία) υπογράμμισε τον ρόλο του ΕΚ: “Ενώ η πανούκλα συνεχίζεται, το EK δεν μπορεί να κλείσει… Το EK είναι απαραίτητο σε περιόδους πανδημίας. Είναι ιδιαίτερος καιρός για τις κυβερνήσεις και το ΕΚ είναι το νοσοκομείο της δημοκρατίας.” Επισήμανε λάθη στην αρχική αντιμετώπιση της κρίσης: “Θα μπορούσαμε να είχαμε δράσει νωρίτερα, θα μπορούσαμε να είχαμε ενεργήσει πιο αποφασιστικά, θα μπορούσαμε πραγματικά να είχαμε δράσει μαζί”, αλλά πρόσθεσε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγάλη ελπίδα στην οποία έχουν στραφεί οι Ισπανοί”.


Πολλά από τα μέλη του ΕΚ μιλώντας είτε μέσα από την αίθουσα της ολομέλειας είτε μέσω εξ αποστάσεως σύνδεσης, υπογράμμισαν πόσο κρίσιμη είναι η στιγμή. “Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης: εάν η Ευρώπη αναδυθεί ισχυρότερη ή εάν οι πολίτες χάσουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό σχέδιο”, δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ιράξτε Γκαρθία Πέρεζ (Ισπανία). “Όσο πιο αποφασιστική είναι η δράση μας τώρα, τόσο λιγότερο δραματική θα είναι η οικονομική και ευρύτερη επίπτωση αυτής της κρίσης αύριο και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή.”


“Αυτές οι δύσκολες στιγμές είναι μια δοκιμασία για όλους”, δήλωσε ο Ντασιάν Τσιόλος (Reniew, Ρουμανία), ζητώντας αλληλεγγύη και συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης υγείας. Σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο Marshall, ψηφιακή στρατηγική και την Πράσινη Συμφωνία, καθώς και “φιλοδοξία για να εφαρμόσει τη στρατηγική της”.


Ο Μάρκο Καπομενόζι (Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Ιταλία) μίλησε για την απογοήτευση των ανθρώπων που άφησαν τις δικές τους συσκευές και θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά. Σημείωσε ότι ακόμη και πριν από την κρίση, η ΕΕ γνώρισε χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και υποστήριξε ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν για να ενισχύσουν την οικονομία και να διασφαλίσουν περισσότερη αυτάρκεια.


“Βλέπουμε ότι η παγκοσμιοποίηση και το να θέλουμε όλο και περισσότερα δεν είναι πάντα η απάντηση, αλλά έρχονται σε βάρος της ανθεκτικότητας και της ικανότητας να αντιμετωπίσουμε το σοκ”, δήλωσε ο Φιλίπ Λομπέρτ (Πράσινοι, Βέλγιο). Κάλεσε για επανεξέταση του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και ενός “νέου τρόπου ζωής, παραγωγής, μετακίνησης, ταξιδιών”.


“Πρέπει να πούμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη ήταν εντελώς απροετοίμαστη στο συντονιστικό ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσει” στην κρίση, δήλωσε o Ραφαέλε Φίττο (ΕΛΚ, Ιταλία). Ζήτησε μέτρα για τη στήριξη σκληρών τομέων όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η γεωργία, η άρση της γραφειοκρατίας και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.


H Μανόν Όμπρι (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γαλλία) κατηγόρησε τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα να μειωθεί η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη και επέκρινε την εστίαση στη συγκράτηση του δημόσιου χρέους που περιορίζει την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν κρίσεις. “Ήρθε η ώρα να καταργήσετε τα ταμπού. Eίναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας σήμερα και των κλιματικών ζητημάτων αύριο.”

Σύνδεσμοι