Συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ: τι είναι και ποια η σημασία της; 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ στις 16 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο τα επιτεύγματα της ΕΕ όσο και οι επερχόμενες προκλήσεις.

Τι είναι η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ;


Η "κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι μια ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Επιτροπής για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην ολομέλεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου θα εξετάσουν τόσο τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της, όσο και τις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.


Η φετινή συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ιδιαίτερο πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συζητήσει κατ' αυτόν τον τρόπο με τους ευρωβουλευτές για τη μελλοντική πορεία της Ένωσης.


Η συζήτηση αυτή αποτελεί σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ, καθώς επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν από την Επιτροπή συγκεκριμένες απαντήσεις, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους.

Γιατί η φετινή συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική;

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της, με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζει να καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Διανύουμε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, καθώς η οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συζήτηση αποτελεί μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει τους σημαντικότερους άξονες της δράσης της, καθώς και τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Πραγματοποιείται, επίσης, σε μια αποφασιστική χρονική συγκυρία κατά την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαπραγματεύονται τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ο οποίος θα διαμορφώσει το μέλλον της ΕΕ.

Τρόποι παρακολούθησης και συμμετοχής

Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας στον ιστότοπό μας, στις 16 Σεπτεμβρίου, από τις 9.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Θα υπάρξει διερμηνεία σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, αρκεί να επιλέξτε τη γλώσσα της προτίμησής σας. Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας και στο Facebook.

Λάβετε κι εσείς μέρος στη συζήτηση χρησιμοποιώντας τα hashtags #SOTEU και #StrongerTogetherEU ή #ΠιοΔυνατοίΜαζίΕΕ στις σελίδες μας στο Twitter, LinkedIn και στο Instagram.

Βρείτε βίντεο και φωτογραφίες στο κέντρο οπτικοακουστικού υλικού του Κοινοβουλίου και επισκεφτείτε το EP Newshub για να δείτε τι λένε οι ευρωβουλευτές σχετικά με την κατάσταση της ΕΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Δηλώστε συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις

Η φετινή συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ θα συνοδευτεί από εκδηλώσεις σε όλη την ΕΕ, από την Αθήνα μέχρι το Ζάγκρεμπ. Επικοινωνήστε με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα σας για να ανακαλύψετε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή σας.

Παρακολουθήστε ζωντανά το δίωρο πρόγραμμά μας την παραμονή της συζήτησης για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15 Σεπτεμβρίου) στη σελίδα μας στο Facebook. Ηγετικές προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με θέμα τις προτεραιότητες της ΕΕ και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας. Θα υπάρξει διερμηνεία στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και πολωνικά.