Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

Παράλια Λέσβου, Ελλάδα ©UNHCR/Achilleas Zavallis.        

Η μετανάστευση αποτελεί πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία για την Ευρώπη. Δείτε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μετανάστευση και το άσυλο.

Πρόσφυγες φθάνουν στις ακτές της Λέσβου αφού διασχίσουν το επικίνδυνο πέρασμα της Μεσογείου ©UNHCR/Αχιλλέας Ζάβαλης        

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ ζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πρόκληση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Διαβάστε το άρθρο μας για να μάθετε περισσότερα.

Άρθρα 

Integration of refugees: Najah, a 22-year-old refugee from Syria, attends an English course organised and supported by the UNHCR in Leros, Greece, with her 11-month-old daughter Amenah. © UNHCR/Achilleas Zavallis        

To 2016 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα για το ρόλο του ΕΚ στην ενσωμάτωση των προσφύγων.

Ένταξη προσφύγων: υπερβαίνοντας τα σύνορα        

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων σε συγκεκριμένες χώρες, απέδειξαν ότι οι ισχύοντες κανόνες για τη διαχείριση της μετανάστευσης χρειάζονται βελτίωση. Την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, η εισηγήτρια του ΕΚ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου Σεσίλια Βίνκστρομ (Φιλελεύθεροι, Σουηδία), παρουσιάζει το σχέδιο έκθεσης που ετοίμασε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

A male refugee cries as his boat comes ashore on the Greek island of Lesvos after crossing from Turkey. © UNHCR/Hereward Holland        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Περιορισμό της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σύστημα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο ζητούν οι ευρωβουλευτές.

Hand holding passport at border control        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού συστήματος που θα επιταχύνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και θα καταγράφει όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.

Άρθρα 

Οι ευρωβουλευτές Kashetu Kyenge και Roberta Metsola, που συνέγραψαν ευρεία έκθεση για τη μετανάστευση, εκφράζουν ανησυχίες για την αποστολή προσφύγων πίσω στην Τουρκία και για άλλα σημεία.
       

Οι εισηγήτριες του ΕΚ Κιέντζε Κασέτου (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα), απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσαν οι φίλοι του ΕΚ στο Facebook για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας αλλά και για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση στο προσφυγικό. Δείτε στο βίντεο τι απάντησαν και παρακολουθείστε αύριο, από τις 9.30 (ώρα Ελλάδος) τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ.

Serbia. Refugees and migrants transit through the Balkans        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου να διαχειριστεί τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, υποστήριξαν την Τετάρτη με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ.

Live στο Facebook με τον ευρωβουλευτή Άρτις Πάμπρικς (ΕΛΚ,Λετονία).        

Την Τετάρτη ο εισηγητής του ΕΚ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής Άρτις Πάμπρικς (ΕΛΚ, Λετονία), απάντησε σε απευθείας σύνδεση στο Facebook, σε ερωτήσεις των φίλων του ΕΚ. Την ίδια ημέρα η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, που σκοπό έχει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποκατάσταση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν.

Συνένετευξη με την Constance Le Grip (Γαλλία, ΕΛΚ)
       

Η ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά. Στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Η επικεφαλής της αποστολής Constance Le Grip (Γαλλία, ΕΛΚ), μας μίλησε για όσα είδανε εκεί και κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στο ζήτημα της μετεγκατάστασης.

Ο εισηγητής του ΕΚ Brando Benifei (Σοσιαλιστές, Ιταλία)        

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αυτό εξαρτάται σημαντικά από την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επιτροπή Απασχόλησης συζήτησε με ειδικούς την Πέμπτη, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έρχονται με την εισροή των προσφύγων.

Award-winning French photojournalist Marie Dorigny travelled to Greece, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Germany from December 2015 to January 2016 at the request of the EP seeking to capture on film the plight of women refugees ahead of this year's International Women's Day. © Marie Dorigny / European Union 2015        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τρίτη.

Άρθρα 

Παιδιά από τη Συρία στον καταυλισμό Νιζίπ, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία .        

Η Γκούλαμ σπούδαζε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Latakia's Tishreen, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και σταμάτησε το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Σήμερα, είναι 32 και έχει ήδη περάσει 4 χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό του Osmaniye, στη νότια Τουρκία. Η σύγκρουση στη Συρία έχει ήδη οδηγήσει στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς για να αξιολογήσουν τη κατάσταση.

Προσφυγικός καταυλισμός.        

Το ζήτημα της Συρίας και η ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε, είναι ψηλά στην ημερήσια ατζέντα του ΕΚ. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ οι περισσότεροι από τους 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη μέσα στο 2015, ήρθαν μέσω Τουρκίας. Καθώς η ΕΕ αναζητά την καλύτερη προσέγγιση στο ζήτημα της κρίσης, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών, επισκέπτονται την Τουρκία για να δουν ποιά είναι η κατάσταση.

O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.        

"Για το καλό των προσφύγων πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση που είχαν στο ΕΚ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, συζήτησαν για την προσφυγική κρίση, τους συνοριακούς ελέγχους, την απελευθέρωση της βίζας αλλά και για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Σύριοι πρόσφυγες        

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση αποτελεσματικής απάντησης στην κρίση του προσφυγικού, ενώ ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές, ότι η κατάσταση "χειροτερεύει". Η ενότητα κινδυνεύει, είπε, ενώ εντείνεται ο "λαϊκισμός και ο εθνικισμός" και κάλεσε τα κ-μ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δείξουν αλληλεγγύη. "Η κατάρρευση του Σένγκεν θα είναι η αρχή του τέλους τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος", δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΚ και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Λέσβο.        

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, επισκέφτηκε την Αθήνα για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, την Τετάρτη. Την επόμενη μέρα ταξίδεψε στη Μυτιλήνη και επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, όπου καθημερινά εγγράφονται περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. "Πρέπει οπωσδήποτε, να ενταθούν οι προσπάθειες για τη ολοκλήρωση των hotspots αλλά για να είναι αποτελεσματική η μετεγκατάσταση πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κ-μ", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ.

European Parliament plenary debate on recent terrorist attacks in Paris        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η πολιτική που εξισώνει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες καλλιεργεί μόνο το μίσος και την απογοήτευση που εμπνέει τελικά όσους εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες, υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης στην ολομέλεια.

Άρθρα 

Commissioner Dimitris AVRAMOPOULOS, next to EC VP Frans Timmermans, pictured during the debate on the Conclusions of the Justice and Home Affairs Council on migration (14 September 2015).        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έλαβε την Πέμπτη τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρώτη πρόταση για την μετεγκατάσταση αρχικώς 40.000 ατόμων μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου.

Γράφημα.        

Με χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν στα σύνορα της ΕΕ κάθε μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτές τις προτάσεις συζητά η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης και ενιαίο ευρωπαϊκό κατάλογο με ασφαλείς χώρες καταγωγής. Πριν από τη συζήτηση στο ΕΚ, εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων μας μίλησαν.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: