Οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος 
Η διεθνής διάσταση 

Ασφάλεια 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

       

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση δρουν 3600 διεθνείς συμμορίες και το 70% δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες. Το Μάρτιο του 2012 το ΕΚ δημιούργησε την επιτροπή για το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφθορά και τη Νομιμοποίηση Εσόδων από εγκλήματα, με σκοπό την αξιολόγηση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος, καθώς και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την κοινωνία.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Υπέρ των μέτρων για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που περιλαμβάνει σχέδιο δράσης της ΕΕ για την περίοδο 2014-2019, τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη. Με περίπου 4.000 διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις να δρουν στην ΕΕ το 2013, άμεσες προτεραιότητες του Κοινοβουλίου αποτελούν η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και η εξάλειψη των πηγών εισοδημάτων τους.

       

Μετά ενάμιση χρόνο συνεχούς εργασίας, η ειδική επιτροπή του ΕΚ για το οργανωμένο έγκλημα παρουσίασε και ψήφισε τις προτεραιότητές της για την αντιμετώπιση του φαινομένου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Ο εισηγητής του ΕΚ, Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Salvatore Iacolino, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι συστάσεις του ΕΚ να μη μείνουν στα χαρτιά.

Βίντεο 

Άρθρα 

       

Σε περίπου 3600 ανέρχονται οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη και αυτή την εβδομάδα, 18 μήνες μετά την ίδρυσή της, η επιτροπή του ΕΚ για το Οργανωμένο Έγκλημα ολοκληρώνει το έργο της. Συμβουλεύθηκε 271 εμπειρογνώμονες και η τελική της έκθεση, που ψηφίζεται στην ολομέλεια στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει τις συμβουλές τους για το πώς να καταπολεμηθεί η μάστιγα. Στο γράφημά μας οι σκληροί αριθμοί του εγκλήματος στην Ευρώπη σήμερα.

       

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Sonia Alfano πολεμά τη Μαφία από το 1993, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της. Σήμερα ηγείται της νέας ειδικής επιτροπής του ΕΚ για το Οργανωμένο Έγκλημα. Η κ. Alfano δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας σημειώνοντας ότι στόχος της είναι μέσω της επιτροπής και σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να παράσχει στα κράτη μέλη και την Ευρώπη τα νομικά εργαλεία που απαιτεί η καταπολέμηση της Μαφίας.

       

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένο παρά τις διεθνείς προσπάθειες και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που επιχειρούν να το σταματήσουν, καθώς τεχνολογία και οργανωτική ευελιξία διευκολύνουν τους επιτήδειους. Στο ΕΚ, ευρωβουλευτές και εμπειρογνώμονες συζήτησαν το πρόβλημα στις 12 Νοεμβρίου στην ειδική επιτροπή για το Οργανωμένο Έγκλημα, εν όψει και της παρουσίασης νέας οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2013, η οποία θα εστιάζεται στους φορολογικούς παραδείσους.

Δελτία Τύπου 

Μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συστάθηκε από το ΕΚ την Τετάρτη, 14 Μαρτίου. Η επιτροπή καλείται μέσα σε διάστημα ενός έτους να διερευνήσει το βαθμό διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προτείνει τρόπους για την καταπολέμησή τους.

Άρθρα 

Άρθρα 

Βιβλιοθήκη του ΕΚ