Οργανωμένο έγκλημα: "πανευρωπαϊκό πρόβλημα, πανευρωπαϊκή λύση" 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ο Salvatore Iacolino  

Μετά ενάμιση χρόνο συνεχούς εργασίας, η ειδική επιτροπή του ΕΚ για το οργανωμένο έγκλημα παρουσίασε και ψήφισε τις προτεραιότητές της για την αντιμετώπιση του φαινομένου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Ο εισηγητής του ΕΚ, Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Salvatore Iacolino, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι συστάσεις του ΕΚ να μη μείνουν στα χαρτιά.

Στην ΕΕ έχουν εντοπισθεί 3600 διεθνείς συμμορίες. Μετά 18 μήνες εργασίας, η επιτροπή για το Οργανωμένο Έγκλημα τι θεωρεί πως πρέπει να γίνει;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ είναι να αναπτύξει πραγματική συνεργασία μετά των αστυνομικών και δικαστικών αρχών των κρατών μελών. Πρέπει να υπάρξει ενιαίο νομικό πλαίσιο, πρέπει ποινές που επιβάλλονται σε ένα κράτος μέλος να ισχύουν σε όλα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το αδίκημα της "συνεργασίας με τη Μαφία" που μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται ως τέτοιο μόνο στην Ιταλία.

Μπορεί κανείς να μιλήσει για "ευρωπαϊκή μαφία";
Οι μαφίες δεν προσδιορίζονται γεωγραφικά. Στη Γερμανία για παράδειγμα οι μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις είναι τουρκικές ή ρώσικες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση".

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ είναι η εσωτερική αγορά της. Πρέπει να φροντίσουμε να μην μπορούν επιχειρήσεις που καταδικάζονται για διαφθορά ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος να συμμετέχουν σε δημόσιες συμβάσεις πουθενά στην ΕΕ.

Μεγάλο τμήμα της έκθεσής σας είναι αφιερωμένο στις οικονομικές πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος…
Πρέπει οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τις περιουσίες τους, να καταργήσουμε το τραπεζικό απόρρητο να τελειώνουμε με τους φορολογικούς παραδείσους στην ΕΕ. Γι Αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναπτύξουμε την τραπεζική ένωση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνουν οι συστάσεις μας αυτές στα χαρτιά.