Εμπορικές συγκρούσεις: Από τις μπανάνες στους ηλιακούς συλλέκτες

Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν αποδειχθεί καταστροφικοί για όσους εμπλέκονται.Ωστόσο ορισμένες χώρες όταν θεωρούν ότι υπάρχουν ακατάλληλα για την υγεία προϊόντα και αθέμιτος ανταγωνισμός θέτουν εμπορικούς περιορισμούς προκειμένου να προστατευθούν.Στις 21 Ιανουαρίου η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου θα συζητήσει την βελτίωση των κανόνων που θα ορίζουν το χρόνο και τον τόπο που η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλλει μέτρα κατά των επιδοτήσεων και μέτρα κατά του ντάμπινγκ,με αφορμή την περσινή σύγκρουση με την Κίνα.

Genetically modified beef steak - Conceptual image
Εμπορικές συγκρούσεις: Από τις μπανάνες στους ηλιακούς συλλέκτες- ©BELGA/CPD/SCIENCE

Πέρυσι η ΕΕ επέβαλλε προσωρινούς δασμούς "αντιντάμπινγκ" στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών από την Κίνα, καθώς διαπίστωσε ότι κινέζικες εταιρείες τους πωλούσαν κάτω του κόστους. Όταν η Κίνα απείλησε να απαντήσει με αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κρασιού από χώρες της ΕΕ, οι δύο πλευρές κατέληξαν, τον Δεκέμβριο, σε συμφωνία με την οποία οι Κινέζοι παραγωγοί ηλιακών συλλεκτών συμφώνησαν να μην πωλούν κάτω από συγκεκριμένα ελάχιστη τιμή κατά την πώληση των προϊόντων τους στην Ευρώπη.


Η ΕΕ ήταν για περισσότερο από δύο δεκαετίες σε διαμάχη με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για την εισαγωγή ή μη βοδινού κρέατος με ορμόνες. Το 1999 οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αντιδρώντας στην απαγόρευση της ΕΕ, επέβαλλαν περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων όπως το τυρί, η μουστάρδα και η σοκολάτα από την ΕΕ. Το ζήτημα τελικά επιλύθηκε το 2012 όταν το ΕΚ ενέκρινε την αύξηση των εισαγωγών κρέατος χωρίς ορμόνες από τις δύο χώρες και αυτές με τη σειρά τους κατάργησαν τους δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές.


Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και καλλιέργειες από τις ΗΠΑ. Μόλις τον Ιανουάριο του 2014, το ΕΚ απέρριψε ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου, καθώς η εταιρία που το παράγει δεν παρείχε επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια του προϊόντος.


Οι εισαγωγές μπανάνας βρίσκονται πίσω από μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ. Οι μπανάνες από πρώην ευρωπαϊκές αποικίες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, εισάγονταν αδασμολόγητες στην ΕΕ ως μέσο τόνωσης των οικονομιών των χωρών αυτών. Αυτό όμως προκάλεσε τη δυσφορία εταιριών μπανάνας στην Λατινική Αμερική, πολλές από τις οποίες ανήκουν σε αμερικανικές εταιρίες. Οι ΗΠΑ κατέθεσαν καταγγελία στον ΠΟΕ, ο οποίος συναίνεσε στην επιβολή αντισταθμιστικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το τυρί και το μαλλί. Η ΕΕ συμφώνησε τελικά να μειώσει τους δασμούς προκειμένου να δώσει στους παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής την ευκαιρία να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη.


Τον Οκτώβριο του 2013 οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί εμπορικά μέσα για να επηρεάσει την προεδρία της ΕΕ. Η Μόσχα απείλησε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αλιείας από τη Λιθουανία, που ασκούσε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσπάθεια να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση στενότερων εμπορικών σχέσεων με τους ανατολικούς της γείτονες. Η Ρωσία περιόρισε επίσης τις εισαγωγές από τη Μολδαβίας και την Ουκρανίας προκειμένου να τις εκφοβίσει και να εγκαταλείψουν την πολιτική προσέγγισης με την ΕΕ.