ΕΕ - Ιαπωνία: ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η συμφωνία αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στη σχέση μεταξύ των ΕΕ και Ιαπωνίας. ©AP images/European Union-EP  

Μεγάλη ώθηση στην ήδη στενή εμπορική σχέση Ιαπωνίας και ΕΕ δίνει η ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων διεθνών εντάσεων και προστατευτισμού.

Τη Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μία νέα συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας που καλύπτει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Η προτεινόμενη συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον και την ασφάλεια.


Οι ευρωβουλευτές καλούνται να ψηφίσουν και τις δύο συμφωνίες κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας του Δεκεμβρίου. Οι συμφωνίες θα χρειαστούν την έγκριση του Συμβουλίου πριν μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ.


Εμπόριο


Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξάγουν ήδη προϊόντα αξίας άνω των 58 δις ευρώ και υπηρεσίες αξίας άνω των 28 δις ευρώ το χρόνο στην Ιαπωνία. Μέσω της άρσης των εναπομεινάντων φραγμών, οι δύο χώρες στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των διασυνοριακών τους συναλλαγών.


Μεταξύ των συμφωνηθέντων ενεργειών περιλαμβάνεται η κατάργηση των δασμών για ποσοστό μεγαλύτερο από το 90 % των ενωσιακών εξαγωγών στην Ιαπωνία. Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ενωσιακοί εξαγωγείς να εξοικονομούν περίπου 1 δις. ευρώ ετησίως σε δασμούς. Σε ότι αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς και παρέχει προστασία εντός της ιαπωνικής αγοράς σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης.


Επιπλέον, η εμπορική συμφωνία προβλέπει τη μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων. Για παράδειγμα, τόσο η Ιαπωνία όσο και η ΕΕ θα ευθυγραμμίζονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, με τα ίδια διεθνή πρότυπα, κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα θα υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις στην ΕΕ και στην Ιαπωνία, και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δοκιμή και να πιστοποιούνται εκ νέου όταν εξάγονται στην Ιαπωνία.


Ο κύριος εισηγητής της έκθεσης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), τόνισε ότι η σύναψη της συμφωνίας πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή: «Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας στέλνει ένα άκρως επίκαιρο μήνυμα υπεράσπισης της αξίας της ανοικτής, πολυμερούς, βασισμένης σε κανόνες, ελευθέρωσης του εμπορίου, σε μία εποχή αυξανόμενου προστατευτισμού και ασταθούς εμπορικής πολιτικής εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία αυτή αποτελεί επίσης μία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών των χωρών της περιοχής του Ειρηνικού (TPP), και συνεισφέρει στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και προτύπων στην περιοχή».


Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή εμπορική συμφωνία: «Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη στενότερων διμερών οικονομικών δεσμών αλλά και στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων δράσεων συνεργασίας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας σχετικά με πολυμερή ζητήματα και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός συστήματος διεθνούς εμπορίου που βασίζεται στα δικά μας υψηλά πρότυπα και στις κοινές αξίες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου.


Στρατηγική εταιρική σχέση


Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης συνιστά νομικά δεσμευτική συμφωνία και καλύπτει τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ένα ευρώ φάσμα τομέων. Η συμφωνία θα εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνία σε βασικούς τομείς ενδιαφέροντος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η έρευνα για την υγεία και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.


«(Η σύμπραξη αυτή) είναι η απάντηση στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες», δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης, Αλιόζ Πέτερλε (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σλοβενία).


Πρότυπο συνεργασίας για άλλες χώρες


Και οι δύο ευρωβουλευτές θεωρούν τις συμφωνίες ως δυνατά πρότυπα συνεργασίας με άλλες χώρες.


«Πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ που δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και που περιλαμβάνει ειδικά κεφάλαια για την εταιρική διακυβέρνηση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμφωνία διατηρεί επίσης τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία, την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια των τροφίμων και τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ προστατεύει τις δημόσιες υπηρεσίες και σέβεται το δικαίωμα ρύθμισης», δήλωσε ο Πέδρο Σίλβα Περέιρα.


«Η επίτευξη των δύο συμφωνιών κατέστη δυνατή επειδή η ΕΕ και η Ιαπωνία εμφορούνται από τις ίδιες αντιλήψεις, μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες κι ένα κοινό όραμα και πνεύμα συνεργασίας...τα υψηλά πρότυπα και η προθυμία αντιμετώπισης παγκόσμιων προκλήσεων θα έπρεπε να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των μελλοντικών συμφωνιών συνεργασίας», τόνισε ο Πέτερλε.