Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ 
Βασίζομαι στην Ευρώπη 

Οικονομία  Τελευταία ενημέρωση: 
 
Δημιουργήθηκε στις:   

Ένας φιλόδοξος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ είναι κρίσιμος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οικοδόμηση μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης μετά την πανδημία.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του την Τετάρτη για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), ώστε η στήριξη της ΕΕ να φτάσει στους πολίτες από την αρχή του επόμενου έτους.

       

Το Κοινοβούλιο θέλει να ενισχύσει το πρόγραμμα του μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη" με στόχο τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών και ψηφιακών δικτύων της ΕΕ και των ενεργειακών της υποδομών.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Σε ψήφισμα για τη δέσμη κειμένων του ΠΔΠ, το Κοινοβούλιο αμφισβητεί τη δήλωση της συνόδου κορυφής για την αναστολή του μηχανισμού του κράτους δικαίου εν αναμονή έγκρισης από το Δικαστήριο.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τις συμφωνίες για το ΠΔΠ, το ταμείο ανάκαμψης και το κλίμα, προειδοποιώντας ότι αναμένουν αυστηρή εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος δικαίου.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Τρεις νέους νόμους ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων της ΕΕ και τη θέσπιση νέων πηγών εσόδων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τελευταία δελτία τύπου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό 

Βίντεο 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία θα θωρακίσει τα συστήματα υγείας στην ΕΕ και θα στηρίξει την οικονομία στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Δελτία Τύπου 

Βίντεο 

Άρθρα 

       

Η μετάβαση σε μια κλιματική ουδέτερη οικονομία θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις περιοχές που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα. Μάθετε πώς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μπορεί να τις στηρίξει.

       

To ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ θα χρηματοδοτήσει έργα μαθησιακής κινητικότητας και διασυνοριακής συνεργασίας για 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους όλων των ηλικιών και κάθε υποβάθρου.

Βίντεο 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του ΕΚ ασχολήθηκε με τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-21 Ιουλίου) για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Σε ψήφισμα για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού μετά το 2020 και τα σχέδια ανάκαμψης, το ΕΚ ζητά ισχυρό πακέτο, εστιασμένο στις ανάγκες πολιτών και σε περαιτέρω ανάπτυξη του προϋπολογισμού.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Με το βλέμμα στις μελλοντικές γενιές, η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen συζήτησε στην ολομέλεια τα μέτρα ανάκαμψης ύψους 750 δισ. του αναθεωρημένου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η υφιστάμενη υγειονομική κρίση απαιτεί επιτακτικά να διασφαλίσουμε ότι ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, λέει το ΕΚ.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί «ιστορική κίνηση», αλλά οι μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ όπως η Πράσινη Συμφωνία και το πρόγραμμα «Digital Agenda for Europe» κινδυνεύουν.

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Με το βλέμμα στην προηγούμενη (19.06) και στην επόμενη (17.07) σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης.

Βίντεο 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση εκτενούς δέσμης μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ΕΕ μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων ανάκαμψης με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό.

       

Επενδύσεις στην Ευρώπη: Σημασία δεν έχουν τα εκατομμύρια ευρώ. Σημασία έχουν τα εκατομμύρια άνθρωποι.

Δελτία τύπου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 

Οι δαπάνες του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ 

Βίντεο 

       
(Διάρκεια βίντεο:) 

       
(Διάρκεια βίντεο:) 

       
(Διάρκεια βίντεο:) 

Άρθρα 

       

Το ΕΚ προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να έχει έτοιμο εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

       

Το ΕΚ τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2021-2027, o οποίος θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Βίντεο 

Άρθρα 

       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τις εθνικές συνεισφορές στο 1,11% του ΑΕΕ και να εισαγάγει νέες πηγές εσόδων.

       

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λαμασούρ δήλωσε ότι οι τρεις εκπρόσωποι του ΕΚ επέμειναν ότι η τελική έκθεση της ομάδας δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μία ή δύο προτάσεις αλλά σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών λύσεων για να εξασφαλιστεί ισορροπία. Για παράδειγμα, αν ένα έτος ένας ειδικός φόρος δεν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, τότε αυτό το κενό δεν θα πρέπει να αποτελέσει βάρος για το ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

       

Προϋπολογισμός που «κλειδώνει» για επτά χρόνια δεν είναι δυνατόν να δώσει την ευελιξία που απαιτείται για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων. Με το σκεπτικό αυτό το ΕΚ είχε φροντίσει, ήδη από το 2013 και την έγκριση του τρέχοντος μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ΠΔΠ) 2014-2020 , να γίνει ενδιάμεσος έλεγχος ώστε να είναι βέβαιο ότι τα κονδύλια παραμένουν προσαρμοσμένα στις ανάγκες.

Βίντεο