COVID-19: Ενισχύοντας την ικανότητα διαχείρισης καταστροφών της ΕΕ

Η ΕΕ ενισχύει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της για να διασφαλίσει την ικανότητα διαχείρισης καταστροφών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων επειγόντων ιατρικών περιστατικών όπως ο COVID-19.

Ισχυρότερη ανταπόκριση της ΕΕ στις μελλοντικές κρίσεις

Το ταμείο βοηθά τις χώρες της ΕΕ να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφές. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών και για τη συγκέντρωση του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Δείτε το χρονοδιάγραμμα δράσεων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των επιπτώσεών του.

Το Κοινοβούλιο θέλει να αυξήσει το βαθμό ετοιμότητας και την ικανότητα διαχείρισης καταστροφών σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο να καλύψει τα κενά που αναδείχθηκαν κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Σε ψηφοφορία που διεξήχθη στις 27 Απριλίου 2021, το Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε τη συμφωνία του με το Συμβούλιο για την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας με προϋπολογισμό ύψους 3,319 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ.

Για την ταχύτερη παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποκτήσει άμεσα τις απαραίτητες προμήθειες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μέσω του rescEU.

Ο αμυντικός μηχανισμός της ΕΕ για τη διάσωση ζωών


Από τη δημιουργία του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ένα συνεργατικό σύστημα αμοιβαίας βοήθειας, ενεργοποιήθηκε περισσότερες από 420 φορές για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών εντός και εκτός της ΕΕ, όπως σε περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμυρών, θαλάσσιας ρύπανσης, σεισμών, τυφώνων, βιομηχανικών ατυχημάτων, αλλά και καταστάσεις κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών κρίσεων.


Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης του κορωνοϊού, ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη κρατών μελών και εθνικών συστημάτων υγείας μέσω του συντονισμού της παράδοσης ιατρικών ειδών έκτακτης ανάγκης και προστατευτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.


Συνέβαλε, επίσης, στον επαναπατρισμό πάνω από 90.000 πολιτών της ΕΕ στην Ευρώπη από όλο τον κόσμο.

Η συντονισμένη απάντηση της ΕΕ
 για την αντιμετώπιση σεισμού και πλημμύρας στην Αλβανία τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η συντονισμένη απάντηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση σεισμού και πλημμύρας στην Αλβανία τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων


Όταν ένα κράτος-μέλος πλήττεται από μια καταστροφή, μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού. Η Επιτροπή συντονίζει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα βοήθειας και καλύπτει τουλάχιστον το 75% των μεταφορικών και επιχειρησιακών δαπανών.


Το 2019, η ΕΕ ανέπτυξε μια νέα ευρωπαϊκή εφεδρεία πρόσθετων δυνατοτήτων, που ονομάζεται RescEU, και παρέχει άμεση βοήθεια όταν οι πόροι των κρατών μελών δεν επαρκούν.

Στα μέσα Μαίου 2020, το RescEU χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη δημιουργία ιατρικών αποθεμάτων που προορίζονταν για χώρες που δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι κανόνες επιτρέπουν στην ΕΕ να καλύψει το 100% των πόρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του RescEU που αναμένεται να φιλοξενηθεί από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.