Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός: Η ΕΕ χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση κρίσεων 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, αναγνωρίζει την ανεπιτυχή έκβαση της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό  

Η ΕΕ πρέπει να διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως ο κορονoϊός ή η κρίση στα σύνορα, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στις 10 Μαρτίου, επικεντρώθηκε στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, σχετικά με το μέγεθος και τη διάρθρωση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, η οποία δεν εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής, στις 20-21 Φεβρουαρίου.


Ο Τσαρλς Μισέλ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη "για να κριθεί πότε θα καταστεί δυνατή μια νέα σύνοδο κορυφής" και δεσμεύτηκε να τηρεί πλήρως ενήμερο το Κοινοβούλιο για όλες τις εξελίξεις.


Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επέκριναν την έλλειψη φιλοδοξίας της πρότασης του Συμβουλίου και υπογράμμισαν ότι οι σημερινές προκλήσεις δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει έναν προϋπολογισμό που να της επιτρέπει να ενεργεί και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Ο Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες (EPP, Πορτογαλία), ο οποίος ανήκει στην διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, δήλωσε: "Είναι ίσως καλό που το Συμβούλιο δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να εγκρίνει συμφωνία που αντιβαίνει στα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών. Οι ηγέτες της ΕΕ παρουσιάζουν ωραία λόγια και στόχους, αλλά όταν πρόκειται για την οικονομική στήριξη αυτών των στόχων, οι καλές προθέσεις εξαφανίζονται".


Η επικεφαλής της ομάδας S&D, Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ (Ισπανία), δήλωσε: "Η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μια κακή συμφωνία (για τον προϋπολογισμό της ΕΕ)".

Η ΕΕ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δείχνουν ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέτει την οικονομική δυνατότητα παροχής κοινών λύσεων.


Ο επικεφαλής της ομάδας Renew Europe, Ντάσιαν Σόλος (Ρουμανία), δήλωσε ότι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της έκρηξης του κορονοϊού στις επιχειρήσεις: "Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να παίξει τον δικό του ρόλο ως μοχλός επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας". Αναφέρθηκε, επίσης, στην κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και σημείωσε: "Η εφαρμογή της πολιτική μας για την ασφάλεια των συνόρων και την αλληλεγγύη προϋποθέτει την παροχή επαρκών πόρων στην Frontex [ευρωπαϊκός οργανισμός για τα σύνορα] κι έναν προϋπολογισμό που επιτρέπει πραγματική, επιτόπου αλληλεγγύη".

O Πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμών, Γιόχαν Βαν Όβερτφελντ (ECR, Βέλγιο), τάχθηκε κατά των περικοπών σε αμυντικά και ερευνητικά προγράμματα: "Εάν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ πρέπει να επενδύσει, αυτός είναι το κοινό μας μέλλον. Πρέπει, πραγματικά, να επικεντρωθούμε στην καινοτομία".


Η Μαργκαρίτα Μάρκες (S&D, Πορτογαλία), η οποία είναι επίσης μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας ΕΚ για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, δήλωσε: "Η απάντησή μας στην κλιματική, δημογραφική, ψηφιακή και διεθνή πρόκληση, πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη: μια Ευρώπη που μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση στα σύνορά μας, που μπορεί να βρει τη λύση στην εξάπλωση του κορονoϊού".Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες κρίσεις: "Πρέπει να γνωρίζουμε ότι την επόμενη επταετία θα προκύψουν νέες απροσδόκητες προκλήσεις, και η Ευρώπη δεν θα μπορεί να πει, όπως το 2007-2008, ότι δεν είμαστε έτοιμοι".


O Ράσμους Άντρεσεν (Greens/EFA, Γερμανία), ακόμη ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, τόνισε την σοβαρότητα της κατάστασης και ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας: "Αντιμετωπίζουμε μια νέα οικονομική κρίση και όλες αυτές οι εθνικιστικές μάχες δεν μπορούν να δοθούν".


Αθέτηση υποσχέσεων

Ο Ζίγκφριντ Μουρέσαν (EPP, Ρουμανία) υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε μια στρατηγική ατζέντα που εγγυήθηκε τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την ασφάλεια των πολιτών, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και την επίτευξη ψηφιακής κυριαρχίας. Ωστόσο, η πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου προβλέπει διψήφιο ποσοστό περικοπών για την συνοριοφυλακή της ΕΕ, την εσωτερική ασφάλεια, την ενιαία αγορά και το πρόγραμμα "Ψηφιακή Ευρώπη". "Η πρόταση του Τσαρλς Μισέλ δεν σέβεται τις υποσχέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η απάντησή μας πρέπει να είναι όχι".


Ο Γενς Γκάιερ (S&D) επεσήμανε, επίσης, τις ασυνέπειες στα μηνύματα των ηγετών της ΕΕ σχετικά με την Ευρώπη: "Bλέπουμε, εδώ και χρόνια, την ίδια κατάσταση. Την Κυριακή, οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν την καλύτερη προστασία των συνόρων και τη διάθεση περισσότερων χρημάτων για το κλίμα, την κοινή αμυντική πολιτική και άλλα. Τη Δευτέρα, τα κράτη μέλη δεν είναι διατεθειμένα να διαθέσουν τα χρήματα. Την Τρίτη, όλοι συζητούν για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και για την αδυναμία της ΕΕ να επιφέρει λύσεις".